Als ervaringsdeskundige bij ReumaZorg Nederland (RZN) zet je jouw ervaring met reuma in om mee te denken in voorlichting, onderzoek of beleid. Maar hoe doe je dat precies in de praktijk? Hoe maak je nou echt een verschil met jouw inbreng? RZN ontwikkelde samen met PGO-support de online basistraining ‘Impact met Patiëntenperspectief bij reuma’. De eerste lichting ervaringsdeskundigen van RZN sloot de training op dinsdag 18 mei met succes af onder leiding van trainster Martine Versluijs.
“We hopen iedere patientpartner en patientadvocate toe te rusten met de kennis en kunde die zij nodig hebben om met vertrouwen hun stem te laten horen in projecten. Daar zal deze basistraining bij helpen.” aldus Patricia Pennings die bij ReumaZorg Nederland (RZN) het netwerk van ervaringsdeskundigen ondersteunt. “Na afloop van de basistraining kijken we verder. Wat zou een ervaringsdeskundige leuk vinden om te gaan doen? Meedenken in voorlichting of onderzoek op het gebied van reuma? Of juist liever in beleid, richtlijnen of medicijnontwikkeling? Samen kijken we welke vervolgtraining daarvoor nodig is. Zo hopen we iedere ervaringsdeskundige in zijn of haar kracht te zetten bij passende projecten.”
Over de training ‘Impact met Patiëntenperspectief bij reuma’
In 4 online lessen van 2,5 uur leer je als patientpartner of patientadvocate van ReumaZorg Nederland hoe je met impact je patiëntenperspectief kan inbrengen in een project.
- Module 1: ‘Inzet van ervaringsdeskundigheid’
Leer meer over ‘ervaringsdeskundigheid’ en waarom je zelf je ervaringsdeskundigheid zou willen inzetten.
- Module 2: ‘Collectieve inbreng’
Leer over het belang van spreken namens een achterban en hoe je dit kunt doen.
- Module 3: ‘Participatie’
Leer over de verschillende manieren waarop het patiëntenperspectief in projecten aan de orde kan komen.
- Module 4: ‘Praktijk’
Leer de kennis en vaardigheden die je in de andere modules hebt opgedaan, toe te passen in praktische situaties.
Hoe gaan we te werk?
Je volgt iedere training ‘live’ in een groep met maximaal 10 deelnemers. Voor iedere bijeenkomst maak je een voorbereidende opdracht. Dat kost je gemiddeld 30 tot 45 minuten. De opdrachten zijn allemaal toegespitst op casuïstiek rondom reuma.
Wegens succes verlengd
Na het succes van de eerste ronde is er inmiddels een tweede lichting patientpartners en patientadvocates van ReumaZorg Nederland gestart met de online training.
Word ook ervaringsdeskundige in ons netwerk
Heb je zelf reuma? En zou je graag meer willen weten over ons netwerk van ervaringsdeskundigen? Kijk dan hier voor meer informatie of neem contact op met Patricia Pennings via: [email protected]