Vandaag is bekendgemaakt dat ReumaZorg Nederland subsidie krijgt van ZonMw voor een bijzonder project. In dit project gaan jongeren tussen 14 en 30 jaar die reuma hebben aan de slag bij patiëntenorganisaties om hen te helpen met hun communicatie-activiteiten gericht op jongeren. Jongeren die meedoen aan het project krijgen eerst een training op het gebied van documentaire- of theaterproductie of op het vlak van het ontwerpen van een media magazine of in de richting van virtual reality/gaming. De opgedane kennis uit de training passen zij direct in de praktijk toe wanneer zij aan de slag gaan met een communicatievraagstuk voor een patiëntenorganisatie. Op deze manier worden patiëntenorganisaties geholpen met inspiratie van jongeren en doen jongeren op hun beurt praktijkervaring op en ontdekken zij waar hun passie ligt voor een vervolgopleiding of baan. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Bij reuma denk je al snel aan ouderen, maar er zijn ook veel jongeren met deze ziekte. Reuma heeft veel invloed op hun leven: ze kunnen door ziekte bijvoorbeeld hun studie niet afmaken of hebben moeite met het vinden en behouden van werk. ReumaZorg Nederland wil deze jongeren een duwtje in de rug geven. Door middel van training en praktijkervaring zullen zij meer vertrouwen krijgen in hun eigen competenties en een goede basis meekrijgen voor een vervolgopleiding of werk.
Tijdens dit project gaan jongeren met reuma patiëntenorganisaties helpen bij hun communicatie-activiteiten, gericht op jongeren. Deze doelgroep wordt nu vaak niet goed bereikt door de organisaties. Deelnemers hebben keuze uit deelprojecten met verschillende thema’s, zoals het maken van een documentaire, het ontwerpen van een magazine, het maken van een theaterproductie of het nadenken over technologie als oplossing voor maatschappelijke problemen in de zorg.
Beoogd resultaat voor jongeren
Tijdens de deelprojecten doen de deelnemers veel nieuwe kennis op, die ze direct in de praktijk toe kunnen passen. Bijvoorbeeld door het maken van de documentaire of de theaterproductie. Door in de praktijk aan de slag te gaan, krijgen de deelnemers meer vertrouwen in hun eigen kunnen, werken ze samen en krijgen ze meer begrip voor mensen met een beperking. Ook geeft dit project – door de competenties die de jongeren opdoen – een goede basis voor een vervolgopleiding of werk.
Beoogd resultaat voor de deelnemende organisaties
Patiëntenorganisaties werken tijdens dit project nauw samen met jongeren. Hierdoor leren de organisaties hoe ze jongeren beter aan kunnen spreken en bereiken. Het project biedt nieuwe inzichten, creatieve inbreng, begrip van jongeren voor ouderen en verbeterde aansluiting op de belevingswereld van jongeren. Tegelijkertijd draagt het project bij aan de sociale cohesie doordat jongeren met en zonder ziekte leren om rekening met elkaar te houden en begrip te hebben voor elkaars standpunten.
Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd
Het project van Reumazorg Nederland is een van de projecten die gehonoreerd zijn in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. “De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is dat jongeren uit alle sociale lagen zich kunnen inzetten voor andere mensen en goede doelen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” vertelt VWS staatssecretaris Paul Blokhuis. “Het is vooral iets voor jongeren zelf, om kennis en praktische ervaring op te doen, maar ook om in contact te komen met andere jongeren en ouderen die ze normaal gesproken niet dagelijks tegen het lijf lopen. Dit kan eraan bijdragen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. Ik heb er vertrouwen in dat de gekozen projecten de samenleving en zeker ook de levens van jongeren die meedoen, op een positieve manier gaan beïnvloeden.”
Updates
ReumaZorg Nederland zal je komend jaar op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in dit project.
Interesse?
Heb je of ken je iemand met reuma tussen 14 en 30 jaar voor wie dit project een leuke nieuwe uitdaging zou zijn? Mail gerust voor meer informatie naar: [email protected] o.v.v. ‘Jong en Creatief’.