Toegevoegde waarde MRI op voorspelling ontsteking bij positieve RA ACPA

Spreker L. Hunt (Engeland):

Mensen met een positieve ACPA score lopen meer risico op het ontwikkelen van inflammatoire artritis. Deze mensen kunnen dan ook profiteren van een vroege interventie bij de eerste ontstekingen. Het is dan ook belangrijk om deze mensen te monitoren. In dit onderzoek is het gebruik van een MRI-scan als aanvulling op een Ultrasound voor Synovitis (US) onderzocht; verbetert een MRI scan de voorspellende kansberekening dat iemand met een positieve ACPA-score inflammatoire artritis ontwikkelt?

Resultaten: 98 mensen met een positieve ACPA score, zonder klinische synovitis maar met een verhoogde kans op het ontwikkelen van ontstekingen in de hand en pols werden onderzocht door twee radiologen. Zij werden d.m.v. MRI en Ultrasound monitoring voor Synovitis (US) onderzocht op: synovitis, boonmerg oedeem, erosie en tenosynovitis. Ook werd het aantal ontstekingen bijgehouden.

Conclusie:  Imaging werkt ondersteunend bij het kunnen voorspellen van het ontstaan van inflammatoire artritis bij mensen met een positieve ACPA score. Het gebruiken van MRI TSV levert daarbij een toegevoegde waarde boven het gebruik van alleen US imaging en klinisch onderzoek.

Lees meer

Comments are closed.