Tijdelijk tekort aan tabletten Prednisolon van 5 mg
Sinds enkele weken is er een leveringsprobleem van prednisolon. Het gaat om tabletten van 5 mg. Bij de Nederlandse groothandels zijn deze tabletten momenteel niet of slecht verkrijgbaar. Apotheken kunnen het hierdoor niet voor hun patiënten bestellen. Om mensen toch van hun medicijnen te kunnen blijven voorzien moeten apothekers uitwijken naar andere oplossingen.
Prednisolon bij reuma
Prednisolon is een medicijn dat helpt tegen ontstekingen, net zoals prednison dat ook doet. In Nederland gebruiken meer dan een half miljoen mensen prednisolon, bijvoorbeeld voor reuma, astma of bepaalde darmziekten. Het medicijn is beschikbaar in tabletvorm, maar ook als vloeibare oplossing, injectie of als zalf.
Tabletten voor gebruikers van prednisolon 5 mg
Prednisolon is sinds de afgelopen weken in tabletvorm van 5 mg bijna niet meer verkrijgbaar. Om mensen toch van hun medicijnen te kunnen blijven voorzien moeten apothekers uitwijken naar andere oplossingen. De tabletten worden bijvoorbeeld in het buitenland besteld of omgezet naar een andere sterkte. Het omzetten van een geneesmiddel naar een ander merk of andere sterkte doen apothekers liever niet omdat dit risico’s met zich mee kan brengen. Het is nog onduidelijk wanneer de tabletten van 5 mg weer beschikbaar komen. Apothekers hebben in ieder geval tot en met 10 september 2024 toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om een vergelijkbaar geneesmiddel als prednisolon uit een ander EU-land te mogen importeren.
Tekorten als gevolg van het preferentiebeleid
Om de kosten van medicijnen laag te houden hebben Nederlandse zorgverzekeraars het preferentiebeleid ingevoerd. De zorgverzekeraars kiezen vanuit dit beleid het goedkoopste merk binnen een groep vergelijkbare medicijnen. Alleen dit merk wordt vergoed door de zorgverzekeraar, tenzij je arts nadrukkelijk op het recept vermeldt dat je vanwege medische noodzaak een specifiek ander merk nodig hebt. Het nadeel van het preferentiebeleid is dat alle apothekers hetzelfde medicijn van voorkeur moeten inkopen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan dit medicijn, omdat iedereen hetzelfde nodig heeft. Dit probleem komt bovenop andere problemen, zoals een tekort aan grondstoffen in de landen waar de medicijnen worden gemaakt.
Impact van een tekort aan reumamedicijnen
Vorig jaar deed de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) onderzoek naar de leveringsproblemen van medicijnen voor mensen met reuma. De resultaten laten zien dat de impact van leveringsproblemen van medicijnen voor mensen met reuma tweeledig is. Aan de ene kant spelen emoties een grote rol (frustratie, balen, onzekerheid), en aan de andere kant de gevolgen van een gedwongen medicijnwissel (wennen aan het nieuwe medicijn, bijwerkingen, mindere werking). Het is vooral de communicatie bij leveringsproblemen van reuma-medicijnen die verbeterd kan worden. Het betreft met name een duidelijke communicatie over de reden en verwachte duur van het leveringsprobleem. Ook informatie, bij voorkeur aan de balie van de apotheek, over mogelijke bijwerkingen van een medicijnwissel als gevolg van een leveringsprobleem is van groot belang. Bekijk ook de factsheet over het onderzoek.
Een gezamenlijke inspanning is nodig
Dit project toont aan dat een gezamenlijke internationale inspanning van de overheid, zorgverzekeraars, de farmaceutische industrie, zorgprofessionals en mensen met reuma cruciaal is voor het verbeteren van de problemen rondom de levering van medicijnen voor reuma.
Vragen?
Daarnaast wil RZN mensen met reuma adviseren om zelf vragen te blijven stellen aan hun apotheker en zorgverleners als het gaat om hun medicatie en levering ervan. Stop nooit zonder overleg met je zorgverlener met jouw medicijnen.
Meer lezen?
- ‘Pas preferentiebeleid aan’: apothekers zijn het zat dat medicijntekorten steeds veel tijd en moeite kosten – EenVandaag (avrotros.nl)
- Tekortenbesluiten | KNMP – Farmanco
- Factsheet Impact en Communicatie over Leveringsproblemen
- Terugblik webinar: ‘Leveringsproblemen van medicijnen’ – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland