Tijdelijk aangepaste behandeling mensen met reuma door tekort tocilizumab
Op dit moment is er ernstig tekort aan IL6-remmers: tocilizumab en sarilumab. Dit geldt zowel voor Nederland als voor heel de wereld. Mensen met ernstige vormen van reuma krijgen dit medicijn als behandeling. Maar artsen gebruiken tocilizumab nu ook bij de behandeling van COVID-19 patiënten in het ziekenhuis en bij kanker. Vanaf 24 november worden mensen met reuma, die tocilizumab als infuus krijgen, tijdelijk overgezet naar een injectie.
Tocilizumab
Tocilizumab is een medicijn voor de behandeling van ernstige vormen van reuma, zoals gewrichtsreuma, spierreuma en jeugdreuma. Ook gebruiken artsen tocilizumab bij patiënten die immuuntherapie (CAR-T) regen kanker krijgen en door de therapie last hebben van ernstige ontstekingsreacties (Cytokine Release Syndrome, CRS). Mensen met een ernstige vorm van COVID-19 worden nu ook behandeld met tocilizumab.
NVR
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft samen met de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) lang kunnen regelen dat reumapatiënten hun infuus konden blijven gebruiken. Maar door het ernstige tekort is een tijdelijke overstap naar een injectie nu toch noodzakelijk.
Overstap van infuus naar injectie
Daarom krijgen mensen met reumatoïde artritis of reuscelarteriitis, die momenteel tocilizumab als infuus krijgen, tijdelijk tocilizumab via een spuit onder de huid. Deze groep reumapatiënten zullen door hun reumatoloog geïnformeerd worden. Ook voor vragen kunnen deze patiënten terecht bij hun reumatoloog.
Wanneer is er geen tekort meer?
De farmaceuten doen er alles aan om het geneesmiddel zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken voor iedereen. Tot hoelang er een tekort zal zijn, is nog niet te zeggen. Ook de NVR hoop dat tocilizumab snel weer beschikbaar is via een infuus voor alle mensen met reuma die dit middel gebruiken. In de loop van 2022 hopen ze dat er geen tekort meer is.
Vragen?
Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met je reumatoloog.