Terugblik webinar ‘Reumatoïde artritis’
Veel mensen met Reumatoïde Artritis (RA) ervaren dagelijks klachten. Reumatoïde artritis (vaak afgekort als RA) is een chronische aandoening waarbij je last hebt van gewrichtsontstekingen. De klachten wisselen van tijd tot tijd. In sommige periodes heb je veel last van ontstekingen in je gewrichten. Maar je hebt ook periodes waarin je weinig of geen symptomen ervaart. Prof. Dr. Mart van de Laar houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar reuma. Wat is RA precies, wat zijn de symptomen en hoe kun je deze behandelen? De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland organiseerde op 26 oktober daarom samen met Prof. Dr. Mart van de Laar een webinar over ‘Reumatoïde artritis’. In dit nieuwsbericht vatten we de presentatie van Mart samen.
Artrose en Reumatoïde Artritis
Ontstekingsziekten, zoals artrose en RA, veroorzaken schade aan de gewrichten. Artrose begint meestal in het kraakbeen en leidt tot geleidelijke schade aan het kraakbeen en bot. RA daarentegen is een auto-immuunziekte die ontstekingsweefsel in de gewrichten veroorzaakt. Dit zorgt ervoor dat bot en kraakbeen snel kan beschadigen. Het belangrijkste verschil tussen RA en artrose is de snelheid waarmee gewrichtsschade optreedt. Artrose ontwikkelt zich langzaam en RA kan snel leiden tot gewrichtsproblemen. Het begrijpen van deze verschillen is belangrijk voor de juiste diagnose en behandeling van deze aandoeningen.
Klachten en verschijnselen bij RA
Ontstekingsziekten in het lichaam kunnen zich manifesteren door een reeks klachten en verschijnselen. Lokaal kunnen de symptomen zich uiten als pijn, zwelling, warmte en “roodheid”. Deze symptomen weerspiegelen de ontstekingsreactie in dat specifieke gebied. Ook kunnen ze de dagelijkse activiteiten van een persoon aanzienlijk beïnvloeden.
Daarnaast kunnen ontstekingen zich ook op meer algemene wijze uiten, omdat ze zich door het hele lichaam verspreiden. Dit kan leiden tot moeheid en lusteloosheid. Veel mensen beschrijven deze algemene symptomen als zich “niet lekker” voelen, soms zelfs als “koortsig” zonder daadwerkelijke koorts te hebben. Deze symptomen weerspiegelen de invloed van ontsteking op het hele lichaam.
Het is belangrijk om deze klachten en verschijnselen serieus te nemen, omdat ze kunnen wijzen op ontstekingsziekten die medische aandacht vereisen. Een tijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om verdere schade te voorkomen en de symptomen te verlichten.
Risicofactoren bij RA
Risicofactoren spelen een cruciale rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van ontstekingsziekten, zoals RA. Een belangrijke factor is de familiegeschiedenis. Hoewel reuma een erfelijke ziekte is, is het niet de enige bepalende factor.
Roken is een bekende risicofactor voor het ontstaan van RA. Roken kan bepaalde eiwitten in het lichaam veranderen. Hierdoor worden deze eiwitten niet langer als “eigen” herkend. Het immuunsysteem kan dan antistoffen tegen deze veranderde eiwitten produceren, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van RA. Hoewel het verband nog niet definitief bewezen is, is het waarschijnlijk dat mensen met RA baat hebben bij stoppen met roken. Bovendien verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten, wat een extra reden is om te stoppen.
Geslacht is ook een opvallende factor. Vrouwen hebben over het algemeen een grotere kans om RA te ontwikkelen dan mannen. Opmerkelijk is dat reumatische aandoeningen op elke leeftijd kunnen ontstaan. Het begrijpen van deze risicofactoren kan bijdragen aan een vroegtijdige diagnose en een effectievere behandeling van ontstekingsziekten zoals RA.
Medicijnen bij RA
Reuma, met name reumatoïde artritis, kan ernstige schade aan de gewrichten veroorzaken als het onbehandeld blijft. Dit kan leiden tot uit de komt schieten van gewrichten, verlies van functionaliteit en zelfs het verdwijnen van spieren. Effectieve medicijnen is vaak noodzakelijk.
De keuze om medicijnen te nemen voor reuma kan lastig zijn, maar het voorkomt vergroeiing en schade aan gewrichten, met name in handen, voeten, heupen, ellebogen en schouders. Prof. Dr. Mart van de Laar geeft hierbij de tip om een arts te zoeken waarmee je goed overweg kan. RA beïnvloed je dagelijkse leven, waardoor het belangrijk is dat je op één lijn zit qua medicatie en leefomstandigheden met jouw arts.
Kosten medicijnen voor reuma
Medicijnen voor reuma kunnen duur zijn, deels vanwege de langdurige en kostbare ontwikkelingsprocessen. Behandeling voor reuma voor het jaar 2000 richtte zich voornamelijk op het verlichten van symptomen, terwijl de levensverwachting beperkt was.
Na 2000 is de behandeling veranderd. Vroege diagnose en snelle behandeling zijn essentieel, met het doel om remissie te bereiken. Dit kun je vergelijken met suikerziekte. Onderzoek in Nederland heeft aangetoond dat het “treat-to-target” concept effectief is, met een nadruk op het verminderen van ziekteactiviteit. Hoewel het aanvankelijk duurder kan zijn, zijn de lange termijn kosten lager dan wat het oplevert.
Afsluiting
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland wil Prof. Dr. Mart van de Laar hartelijk bedanken voor zijn duidelijke presentatie en goede tips. Ook bedankt aan alle deelnemers voor hun aanwezigheid en interactie.
Volgend webinar
Op 8 november van 19:00-20:30 uur organiseert de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland weer een webinar. De gastsprekers van deze avond zijn diëtist & gezondheidswetenschapper drs. Michelle Bisschops en diëtist en onderzoeker drs. Anna Kretova, beiden van Reade Revalidatie en Reumatologie in Amsterdam en diëtistenpraktijk Roots in Haalem. Zij leggen uit wat de invloed is van voeding op gezondheid en de ziekteactiviteit van reumatische aandoeningen. Aansluitend zullen zij, samen met reumatologen dr. Willemien Visser en dr. Juliette de Ree van het Spaarne Gasthuis, jouw vragen beantwoorden. Voorafgaand aan het webinar kan je je vragen mailen naar [email protected]. Ook tijdens het webinar is het mogelijk vragen te stellen.
Meer lezen
Reumatoïde artritis (RA) – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Meer grip op Reumatoïde artritis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland