Klachten aan je hand kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven. Hoe kan je deze klachten verminderen of liever zelfs voorkomen? Je hand is een complex gewricht, dat vraagt om een specifieke aanpak. Zaterdag 22 mei organiseerde de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland een webinar over Reuma & Handtherapie. Tijdens dit webinar vertelde Nicole de Wit over handtherapie en liet een aantal oefeningen zien.
Wanneer ga je naar een handtherapeut?
Het is nooit te laat om naar een handtherapeut te gaan. Aangeraden wordt om naar de handtherapeut te gaan wanneer je gehinderd wordt in je dagelijkse activiteiten door bijvoorbeeld pijn, zwelling, of stijfheid. Dit kan er toe leiden dat je dingen uit je handen laat vallen of dat je hobby of werk meer moeite gaat kosten.
Wat is een handtherapeut?
Er zijn twee typen handtherapeuten, namelijk de hand fysiotherapeut en de hand ergotherapeut. Dit verschil komt door de opleiding die de therapeut heeft gevolgd. De handtherapeut werkt veel samen met andere disciplines, zoals de reumatoloog of de orthopeed.
Een handtherapeut kan je helpen door deskundig onderzoek te doen naar het probleem. Daarnaast kan een handtherapeut je adviezen geven over het gebruik van je handen voor de bescherming van je gewrichten. Ook kan een handtherapeut je helpen door middel van het maken van een brace ter ondersteuning of ter stimulatie van je gewricht. Als laatste kan een handtherapeut je helpen door oefeningen te geven die de kracht en beweging kunnen verbeteren. De handtherapeuten hebben een eigen registratie vanuit de Nederlandse Vereniging Handtherapeuten. Let er dus op als je naar de handtherapeut gaat, dat deze CHT-NL geregistreerd is.
Kosten voor een handtherapeut
Soms kunnen er kosten verbonden zijn aan het bezoeken van een handtherapeut. Vanuit het basispakket heb je recht op 10 uur ergotherapie per jaar, waaronder de hand ergotherapeut valt. De hand fysiotherapeut valt onder een aanvullende verzekering. Materiaalkosten voor een spalk worden door sommige verzekeraars vergoed.
Wat kan je zelf doen?
Nicole gaf drie tips mee tijdens het webinar hoe je zelf aan de slag kan gaan met handklachten. Dit waren:
- Kijk hoe je dingen op een andere manier kan doen.
- Ontlast je gewricht eventueel middels een hulpmiddel.
- Doe oefeningen en blijf bewegen.
Tijdens het webinar werden meerdere tips gegeven voor het openen van potten, het dragen van een boodschappentas of het oppakken van een kopje. Hierbij was het belangrijk dat je altijd kijkt naar de stand van je gewrichten en een hulpmiddel gebruikt waar nodig.
Het gebruik van een brace
Braces kunnen meerdere functies hebben, waaronder het stimuleren van een betere functie van je gewrichten. Daarnaast wordt een brace gebruikt voor pijnvermindering of rust van het gewricht. Een spalkje kan gebruikt worden als blokkeerfunctie van een gewricht dat anders verkeerd strekt. Er zijn veel verschillende braces beschikbaar, op maat gemaakt of kant en klaar. Het is belangrijk dat een brace in overleg met een specialist, zoals een handtherapeut, wordt aangeschaft zodat deze het beste resultaat zal leveren. Een op maat gemaakte brace moet dan ook worden voorgeschreven worden door een specialist.
Oefeningen
Tijdens het webinar werden een aantal oefeningen laten zien die je kan uitproberen thuis. Het is lastig om een kant en klaar oefenprogramma te maken, omdat handklachten heel erg kunnen verschillen. Tijdens het doen van de oefeningen is het daarom belangrijk om deze zonder kracht uit te voeren, het liefst het dagelijks te doen en binnen de pijngrens te blijven. Hieronder zie je een plaatje van een van de oefeningen die werd voorgedaan tijdens het webinar:
Andere dingen die kunnen helpen bij het soepel houden van je gewricht zijn bijvoorbeeld Chinese ballen door de hand rollen, de hand in warm water te bewegen of rustig met de andere hand je gewricht te bewegen.
Tips voor dagelijks gebruik van de handen
Tot slot gaf Nicole de volgende tips mee voor het dagelijks leven:
1. Knijp niet hard als het niet nodig is
2. Gebruik handige hulpmiddelen voor minder inspanning
3. Houd je gewricht niet te lang in een houding
4. Plaats je gewrichten in een stabiele stand
Afsluiting
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) wil Nicole de Wit bedanken voor haar presentatie. Daarnaast willen wij iedereen bedanken voor hun actieve deelname tijdens het webinar.
Dit was het laatste webinar in een reeks maandelijkse webinars van RZN. Oude webinars kun je terugkijken via deze link.