Terugblik webinar ‘Reuma en voetklachten: de podotherapeut helpt je verder’
Ruim 80% van de mensen met reuma heeft voetklachten. Ongeveer 40% van die mensen vindt daarvoor niet de juiste zorg. De podotherapeut speelt een belangrijke rol in de zorg voor voetklachten. Op welke manier precies? Daarover vertelden podotherapeut Niels Balvers en (sport)podotherapeut en Medisch Directeur Monique Gouw van RondOm Podotherapeuten tijdens het webinar op donderdag 17 november. Lees hieronder wat de podotherapeut voor jouw voetklachten kan betekenen.
Wat doet een podotherapeut?
Een podotherapeut helpt mensen met klachten aan hun voeten. Sommige mensen ervaren klachten hogerop in het lichaam die ontstaan door het verkeerd gebruiken van de voeten. Ook dan kan de podotherapeut helpen. De podotherapeut is er dus niet alleen voor voet- en enkelklachten, maar ook voor klachten in de knieën, heupen, bekken, rug, nek en schouders. De podotherapeut kan gespecialiseerd zijn in voetproblemen van specifieke doelgroepen zoals mensen met reuma of diabetes.
Podotherapeutisch onderzoek bij voetklachten
Wanneer je voor het eerst bij de podotherapeut komt, voert de podotherapeut altijd een onderzoek uit. Door dit onderzoek wordt duidelijk wat het probleem is en waar de klachten vandaan komen. Het onderzoek bestaat uit verschillende stappen:
- Anamnese (vraagstelling) – De podotherapeut stelt verschillende vragen om erachter te komen welke klachten je hebt en waar die vandaan komen.
- Inspectie – De podotherapeut bekijkt de houding en de stand van je voeten. Hierbij wordt gelet op de plekken waar je pijnklachten hebt.
- Palpatie – Bij het palperen zet de podotherapeut druk op je voetweefsel. Door druk te zetten op de pezen, botten en gewrichten wekt de podotherapeut de voetklachten op om te kijken waar je pijnpunten zitten.
- Functieonderzoek – Tijdens het functieonderzoek test de podotherapeut de gewrichten. De podotherapeut checkt de soepelheid van je gewrichten en of bepaalde bewegingen in verband kunnen staan met je klachten.
- Ganganalyse – Aan de hand van de ganganalyse beoordeelt de podotherapeut hoe je loopt. Gelet wordt op hoe je je voet neerzet en afwikkelt. De podotherapeut voert een drukmeting uit die laat zien hoeveel druk er op welk deel van je voet staat. De afzet van je voet kan verlopen over twee assen. Daarbij staat de meeste druk vaak op het tweede teengewricht, de teen naast je grote teen.
- Behandeling – Op basis van het podotherapeutisch onderzoek bepaalt de podotherapeut samen met jou welke behandeling het meest geschikt is.
Behandelopties door de podotherapeut
Afhankelijk van (de oorzaak van) de klachten bepaalt de podotherapeut welke behandeling iemand nodig heeft. Er zijn verschillende behandelopties. Zo kan de podotherapeut podotherapeutische steunzolen aanmeten. Deze zolen bestaan in alle vormen en maten en worden helemaal gepersonaliseerd. Ook kan de podotherapeut kiezen voor een orthese. Dat is een op maat gemaakt ‘teenstukje’ dat over je tenen heen gaat of tussen je tenen zit. De orthese zorgt voor een betere teenstand en daarmee een betere verdeling van de druk over je tenen.
Bij welke vormen van reuma kan de podotherapeut helpen?
De gemiddelde podotherapeut ziet in de praktijk bijna dagelijks mensen met voetklachten door reuma. De vormen van reuma die de podotherapeut vooral tegenkomt zijn reumatoïde artritis (RA), artrose, spondyloartritis (waaronder Artritis Psoriatica en de ziekte van Bechterew), jicht en fibromyalgie. Door de reuma kunnen klachten zoals stijfheid, pijn en zwellingen ontstaan. Ontstekingen kunnen ook de stand van de voeten en daardoor de drukverdeling veranderen. Dit beïnvloedt ook het looppatroon. Andere voetproblemen die vaak voorkomen bij reuma zijn peesklachten, zenuwbeklemming of schade aan de vetkussentjes onder de hiel en voorvoet. De podotherapeut kan je helpen bij deze klachten.
Reuma specifiek onderzoek van de voet
Met veel reumaklachten kan je dus prima terecht bij de podotherapeut. Maar wat maakt dat je met reuma een aangepaste behandeling krijgt bij de podotherapeut? Ten eerste stelt de podotherapeut mensen met reuma aanvullende vragen over de klachten tijdens het onderzoek. Bij de palpatie let de podotherapeut extra op warmte, zwelling en pijn rondom je gewrichten. De podotherapeut besteedt daarnaast aandacht aan de aard van de klacht. Klachten kunnen het gevolg zijn van een verkeerde stand en/of een verkeerd looppatroon. Maar ze kunnen ook het gevolg zijn van ontstekingen door de reuma.
Behandelmogelijkheden
Klachten kan je niet altijd helemaal wegnemen, maar een goede behandeling kan complicaties mogelijk voorkomen. Naast ondersteuning met orthopedische steunzolen of een orthese kan de podotherapeut je ook op een andere manier helpen als je door de reuma last hebt van je voet. Hij kan de voeten intapen om vocht af te drijven of braces aanmeten, bijvoorbeeld voor de enkel of knie, om de druk te verlichten. Ook zijn veel mensen met reuma geholpen bij een goed schoenadvies. Een schoen, met name de zool, moet stevig en niet buigbaar zijn. Aan de binnenkant van de schoen moeten geen irriterende naden of stiksels zitten. Bovendien moet de schoen goed aansluiten aan de voet en niet te breed zijn. Soms werkt de podotherapeut voor het behandelen van voetklachten ook samen met de fysiotherapeut.
Afsluiting
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) wil Niels Balvers en Monique Gouw hartelijk bedanken voor hun heldere en interessante presentatie.
Eerdere webinars
RZN organiseerde eerder al verschillende webinars, waaronder het webinar ‘Reuma en voeten’. Hier lees je het verslag van dat webinar.
Volgend webinar: Maandag 23 januari 2023
Ons volgende webinar is op Maandag 23 januari 2023 (19.30-20.30 uur). We gaan het dan hebben over ‘Reuma en leven met medicijnen’. De uitnodiging verschijnt begin januari als nieuwsbericht op onze website. Aanmelden voor het webinar is mogelijk via: [email protected] o.v.v. Webinar ‘Reuma en Leven met Medicijnen’.