Terugblik webinar ‘Reuma en mindfulness’
Op 20 november organiseerde De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) een webinar over Reuma en Mindfulness. Psychologe en mindfulnesstrainer Simone Lips vertelde hoe mindfulness kan helpen bij reuma. Simone kwam zelf in aanraking met mindfulness toen zij 15 jaar geleden de ziekte van Lyme kreeg. Ze voelde zich hierdoor fysiek en mentaal niet goed. Mindfulness hielp Simone om te gaan met haar ziekte. Ze vond rust en ruimte in haar leven. Nu helpt ze anderen om diezelfde rust en ruimte te vinden.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent dat je aanwezig bent in het hier en nu. Veel mensen zijn met hun gedachten bij het verleden of de toekomst. Daardoor zitten ze veel in hun hoofd en missen ze wat er op dit moment gebeurt. Je mist de kleine en mooie dingen, zoals het genieten van een kop koffie. Mindfulness leert je om bewust te zijn van het hier en nu. Je wordt bewust van je gedachten, emoties, en hoe je lichaam voelt. Je accepteert jezelf en het leven zoals het is. Dat geeft rust.
Mindfulness en reuma
Mindfulness kan erg nuttig zijn voor mensen met chronische pijn, zoals bij reuma. Je krijgt namelijk meer rust in je hoofd en richt je op de goede dingen in het leven. Je leert om je pijn te accepteren. Zonder erover te oordelen of het te willen veranderen. Daardoor kom je beter in je vel te zitten en kun je meer genieten van het leven. Mindfulness zou je daarom kunnen helpen om te gaan met je reuma.
Stress en vermoeidheid
Reuma kan stress en vermoeidheid veroorzaken. Daardoor krijg je misschien extra pijnklachten. Mindfulness kan helpen om stress en vermoeidheid te leren herkennen. Doordat je bewuster wordt van je lichaam, weet je beter wanneer je fysiek een grens bereikt. Deze grens kun je dan in het dagelijks leven herkennen en bewaken. Hierdoor raak je minder snel vermoeid of overbelast. Maar dan moet je wel naar jezelf luisteren. Dat vraagt om zelfcompassie. Wees er voor jezelf als je het moeilijk hebt. En zorg goed voor jezelf. Dat is ook waar mindfulness om draait.
Mindfulness in de praktijk
Tijdens het webinar hebben we ook twee oefeningen samen gedaan. Simone heeft ons de Bodyscan en een ademhalingsmeditatie laten ervaren. Tijdens de Bodyscan merk je hoe je lichaam voelt en neem je dat in je op. Bij de ademhalingsmeditatie focus je op het gevoel van de ademhalingsbeweging in je lichaam. Simone gaf aan dat het niet erg is als je tijdens een oefening afgeleid raakt. Als je maar steeds probeert om je aandacht terug te brengen naar je lichaam. Door een aantal oefeningen per week te doen kun je deze aandacht trainen.
Hoe vind je een geschikte mindfulness coach?
Als je graag met mindfulness aan de slag wil, kun je op zoek gaan naar een coach. Soms worden cursussen aan bepaalde groepen gegeven. Als je reuma hebt kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een cursus voor mensen met reuma. Daarnaast is het goed om erop te letten dat de coach is aangesloten bij de beroepsvereniging: de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Ook kun je vragen wat er precies in de cursus aan bod komt. Dan kun je bekijken of dit bij jou past.
Vergoedingen
Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness cursussen. Je kunt bij je verzekeraar navragen of er een vergoeding is. Ook kun je informatie vinden op de website van de VMBN. Daarnaast zijn er veel werkgevers die mindfulness vergoeden. Maar je kunt ook zelf aan de slag met mindfulness. Zo kun je het uitproberen voordat je op zoek gaat naar een professionele coach.
Afsluiting
Het was erg leuk om tijdens dit webinar zelf te ervaren wat mindfulness is en hoe het werkt. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) wil Simone hartelijk bedanken voor deze inspirerende bijeenkomst.
Volgende webinar op 15 januari
Het volgende webinar dat RZN organiseert is op zaterdag 15 januari. Dit zal gaan over Reuma en Zorg op afstand. Wil je hier graag bij zijn? Meld je dan aan via: [email protected].
Eerdere webinars
Ben je benieuwd naar de eerdere webinars die RZN heeft georganiseerd? Deze kun je hier terugkijken.