Terugblik webinar ‘Reuma en de meerwaarde van de Apotheker’
Als je reuma hebt gebruik je vaak medicijnen om ontstekingen in je gewrichten af te remmen, en om pijn te verminderen. Zo kun je dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Het ophalen van deze medicijnen gebeurt in de apotheek. Meestal heb je bij het ophalen van jouw medicijnen alleen contact met de apothekersassistente. Maar zowel de apothekersassistente als de apotheker zelf kan veel meer voor iemand met reuma betekenen dan alleen de uitgifte van medicijnen. In het webinar ‘Reuma en de meerwaarde van de Apotheker’ op 31 oktober legde Renske Hebing uit wat het werk van een apotheker inhoudt. En wat zij extra kan doen voor mensen met reuma.
De werkzaamheden van een apotheker
Renske Hebing is apotheker bij het Canisius Wilhemina Ziekenhuis in Nijmegen. Voordat ze in Nijmegen is gaan werken, heeft ze als poliklinisch apotheker reumatologie bij Reade gewerkt. Dat is een kenniscentrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Hier heeft Renske als apotheker veel kennis en ervaring opgedaan met mensen met reuma. Als apotheker heb je uiteenlopende werkzaamheden. Zo kan zij vragen over medicatie beantwoorden en recepten nakijken, maar ook medicatiebeleid maken met artsen, onderhandelen met een verzekeraar of onderwijs geven. De apotheker is de laatste jaren steeds meer zichtbaar als zorgverlener. Het is een meer mensgericht beroep geworden. De apotheker is nu dé zorgverlener met medicijnkennis.
Een apotheker heeft kennis over meer dan 6000 verschillende stoffen, bijvoorbeeld over de bereiding van medicijnen en over moleculen. Maar ook over het effect van het lichaam op het medicijn en over het effect van het medicijn op het lichaam. Daarnaast weet een apotheker welke bijwerkingen kunnen optreden en welke toedieningsvormen er bestaan voor verschillende medicijnen.
Wat doet de apothekersassistente?
De apothekersassistente is onmisbaar in de apotheek. Zij geeft bijvoorbeeld uitleg over medicijnen, maakt medicatie klaar, doet een eerste controle op de wisselwerking tussen medicijnen en vraagt een arts indien nodig om een recept aan te passen. De apothekersassistente is de rechterhand van de apotheker en het eerste aanspreekpunt in de apotheek. Zij weet dus heel veel en je kan hier met veel vragen terecht. Bijvoorbeeld als je wilt stoppen met een medicijn of als je wilt meedoen aan onderzoek met betrekking tot je aandoening.
Monitoren van de wisselwerking tussen verschillende medicijnen
Als je meerdere medicijnen gebruikt, kan het zijn dat die medicijnen invloed op elkaar hebben. De apotheker controleert dit altijd. Dit doet ze aan de hand van de G-standaard. Hierin staat alle informatie over interacties en doseringen van medicijnen. Ook staat in de G-standaard bij welke aandoeningen bepaalde medicijnen niet, of slechts onder bepaalde voorwaarden, gegeven mogen worden. Als medicijnen invloed op elkaar hebben, dan verschijnt er een pop-up melding op de computer van de apotheker. Daarin staat of iemand medicatie wel of niet tegelijkertijd mag gebruiken.
Het oplossen van medicijntekorten
Helaas hebben apotheken de laatste jaren steeds vaker last van medicijntekorten. Er is sprake van een tekort als een medicijn twee weken of langer niet leverbaar is. Ook reumamedicatie is af en toe minder goed beschikbaar. Zo zijn er in het verleden tekorten geweest van bijvoorbeeld methotrexaat en tocilizumab. Naast dat er vaker tekorten voorkomen, duurt het ook langer voordat deze tekorten weer zijn aangevuld. Het doel van de apotheker is om er altijd voor te zorgen dat de gebruiker van een medicijn zo min mogelijk van het tekort merkt. Zo kan zij kiezen voor een ander merk of voor import vanuit een ander land. Andere opties zijn een ander geneesmiddel in dezelfde groep medicijnen, of een geneesmiddel uit een andere groep maar met hetzelfde effect.
Wat is de meerwaarde van de apotheker voor mensen met reuma?
Voor mensen met een chronische aandoening, en voor mensen met reuma in het bijzonder, kan de apotheker veel betekenen. De apotheker kan natuurlijk helpen bij de behandeling met medicatie, maar ook bij de organisatie van je zorg. Daarnaast kan een apotheker je adviseren als je nadenkt over zwangerschap of over het geven van borstvoeding, en in het omgaan met je ziekte. Bovendien kan je apotheker advies geven over andere behandelvormen, zoals fysiotherapie.
Andere manieren waarop de apotheker iemand met reuma kan helpen is door hulpmiddelen aan te bieden die het uitdrukken van tabletten makkelijker maken. Ook bij het vinden van ritme in het innemen van je medicatie kan de apotheker veel betekenen. Daarnaast kun je je apotheker vragen stellen over jouw medicijnen als je op vakantie gaat. Je kunt ook een afspraak maken met de apotheker om te bespreken hoe je bijwerkingen kunt verminderen, wat het effect van je medicatie nou precies is en of je op dit moment wel de optimale therapie volgt. Bij een opvlamming in je reuma is het bovendien vaak mogelijk om medicatie te bezorgen of om meer medicatie mee te geven. Er zijn dus heel veel mogelijkheden waarop de apotheker voor jou van meerwaarde kan zijn.
Afsluiting
Renske sloot het webinar af met nieuwe mogelijkheden voor apotheken in de toekomst. Bijvoorbeeld online video’s, het printen van 3D medicatie en het tegengaan van medicijnverspilling door heruitgifte van dure medicatie.
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) wil Renske Hebing hartelijk bedanken voor haar interessante presentie over Reuma en de meerwaarde van de Apotheker. Ook bedanken wij alle deelnemers voor hun actieve deelname tijdens het webinar.
Volgende webinar op 17 november: ‘Reuma en voetklachten: de podotherapeut helpt je verder’
Het volgende webinar van RZN gaat over Reuma en Voetklachten. Dit webinar is op 17 november van 19:00 tot 20:00 uur. Tijdens het webinar zullen podotherapeuten Monique Gouw en Niels Balvers vertellen hoe de podotherapeut mensen met reuma en voetklachten kan helpen. Aanmelden kan via [email protected] onder vermelding van: Webinar Reuma en Podotherapie.
Je bent van harte welkom!
Eerdere webinars terugkijken
Bekijk hier eerdere webinars die RZN heeft georganiseerd.