Vertel jij meteen aan je nieuwe werkgever dat je reuma hebt? Welke begeleiding mag je verwachten wanneer je werkt en plots met reuma te maken krijgt? En zou een coach of een casemanager hierin nog iets kunnen betekenen? Ter gelegenheid van Wereldreumadag organiseerde de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland op zaterdag 10 oktober een webinar over Reuma en Werk.
Astrid van Nieuwenhof is coach en helpt werknemers met een chronische aandoening om samen met hun werkgever tot een optimale werksituatie te komen. Zij ging tijdens het webinar in op vragen die spelen bij veel werknemers met een chronische aandoening zoals reuma.
Wat vertel je tijdens een sollicitatie?
Mag een werkgever vragen naar jouw gezondheid tijdens een sollicitatiegesprek? Het korte antwoord daarop is: nee. Toch zal het in de praktijk voorkomen dat hiernaar gevraagd wordt. Het is dan belangrijk dat je voorbereid bent op deze vraag. Denk erover na wat je uitstraalt als je antwoordt met: “Hier mag u niet naar vragen.” Vaak zal het beter uitpakken als je eerlijk antwoord geeft. Herinner dan altijd: je hebt reuma, maar je bent het niet. Verkoop jezelf met alle kwaliteiten die je hebt en laat je reuma je daarin niet tegenhouden. Onthoud ook, solliciteren is tweerichtingsverkeer. Past het bedrijf bij jou en is de werkgever geschikt voor jouw situatie?
Astrid gaf als tip dat je het beste pas in een tweede gesprek kan benoemen dat je reuma hebt. Ga daarnaast zelf al op zoek naar eventuele subsidiemogelijkheden voor de basisvoorwaarden die jij nodig hebt om prettig te kunnen werken met reuma, zoals een aangepaste stoel. Hiermee laat je zien dat je betrokken bent bij je werkgever en dat je mee wilt helpen met het bedenken van creatieve oplossingen.
Hoe combineer je jouw baan met reuma?
Een ziektedag kost jouw werkgever ongeveer 300-400 euro per dag. Dit betekent dat jouw werkgever je het liefst aan het werk houdt. Je werkgever zal je dan ook liever ondersteunen in wat je nodig hebt dan dat je alleen maar geld kost vanwege uitval.
Veel mensen met reuma hebben een bewijsdrang op de werkvloer. Let wel op dat je hierin niet doorslaat. Zorg ervoor dat je rust pakt op slechte dagen. Bespreek juist op de goede dagen wat jouw werkgever voor jou zou kunnen betekenen. Maak dan de hulp zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld een aangepaste autostoel of een andere muis voor je laptop.
Na Astrid vertelde spreker Eveline de Vos over de taken van een casemanager en bedrijfsarts.
Wat doet een casemanager in het verzuimproces?
Een casemanager ziet toe op de wet poortwachter. Deze wet gaat in vanaf de eerste ziektedag tot aan het moment dat je een uitkering zou ontvangen. Een casemanager is een onpartijdige tussenpersoon die ervoor zorgt dat dit proces correct doorgelopen wordt. De casemanager heeft daarbij een nauwe samenwerking met bedrijfsarts. De casemanager kan de werknemer helpen door de wetgeving uit te leggen en kan de werknemer adviseren op het gebied van werkniveau en re-integratie. De casemanager kan je leidinggevende zijn, maar kan ook extern ingehuurd worden.
De rol van de bedrijfsarts
De bedrijfsarts is de enige persoon die een uitspraak mag doen over je ziekte en bijbehorende beperkingen en mogelijkheden voor je werk. Als je het niet eens bent met de uitspraak van de bedrijfsarts kan je tot 1,5 jaar na het verzuim bij het UWV vragen om een second opinion. De uiteindelijke beslissing wordt gemaakt tussen werkgever en werknemer, het oordeel van de bedrijfsarts is een advies. Elk bedrijf heeft de plicht om een bedrijfsarts aan te leveren. Als je het idee hebt dat jouw bedrijfsarts niet genoeg weet over reuma, kan je altijd voorstellen dat de bedrijfsarts belt met jouw reumatoloog. Zo kan de bedrijfsarts meer kennis opdoen en weet hij/zij beter waar voor jou de problemen liggen.
Geheimhoudingsplicht
Alleen de bedrijfsarts kan jouw medische gegevens inzien na jouw schriftelijke goedkeuring. De bedrijfsarts heeft hier dan ook een geheimhoudingsplicht over. Dit zorgt ervoor dat jouw medische gegevens nooit zonder toestemming bij de werkgever of casemanager terecht komen.
Over Wereldreumadag
In Europa zitten 1 miljoen mensen met reuma thuis die het liefst aan het werk zouden willen en die dit ook zouden kunnen… maar wel met de juiste ondersteuning. Daarom staat Wereldreumadag, op 12 oktober, dit jaar in het teken van ‘Reuma en Werk’. Wat is de impact van reuma op je werkende leven? Wat kan een werkgever doen om een werknemer met reuma te ondersteunen? En hoe kunnen ook mensen met reuma een eerlijke toegang krijgen tot de arbeidsmarkt? Deze vragen staan centraal in de ‘Time2Work’ campagne van EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology).