Terugblik Reuma Inspiratieavond 23 november
Op woensdag 23 november organiseerden de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een online Reuma Inspiratieavond. De avond stond in het teken van nieuwe mogelijkheden, kennis en inzichten voor mensen met ontstekingsreuma. Daarnaast vertelden verschillende sprekers over reuma en seksualiteit en over het belang van beweging.
Behandelopties bij ontstekingsreuma
Dr. Niels van der Geest, reumatoloog in het UMCG, vertelde in de eerste presentatie over de verschillende behandelopties bij ontstekingsreuma. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen af te remmen. Daarmee kun je klachten verminderen en schade aan de gewrichten beperken, waardoor je je beter voelt en beter kunt functioneren. Er bestaan verschillende medicijnen die de ontstekingen kunnen remmen.
Ten eerste zijn er ontstekingsremmende pijnstillers, de NSAID’s. Een voorbeeld van een NSAID is ibuprofen. Daarnaast bestaan er DMARD’s, zoals methotrexaat. Deze medicijnen beperken de schade aan gewrichten en brengen de ontstekingen tijdelijk tot rust. Er bestaan conventionele, biological en targeted DMARD’s. Conventionele DMARD’s hebben een algemeen remmende werking op de ontstekingscyclus, terwijl een biological bepaalde routes in het ontstekingsproces afremt en een targeted DMARD bepaalde ontstekingsprocessen in de cel zelf remt. Ten slotte bestaan er nog glucocorticoïden, zoals prednison. Deze medicijnen worden vaak aan het begin van de behandeling gegeven. Tijdens de inspiratieavond legde Niels uit hoe de verschillende medicijnen werken en hoe het per persoon kan verschillen welke behandeling het beste is.
Mogelijkheden naast medicijnen
Niet alleen medicijnen helpen bij de behandeling van reuma. Zo is lichamelijke beweging ook erg belangrijk, net als niet roken en gezond leven. De reumaverpleegkundige of verpleegkundig specialist is onmisbaar bij de behandeling. Die kan uitleg en begeleiding geven, maar ook de ziekteactiviteit controleren. Ook kun je onderwerpen als werk, depressieve gevoelens of seksualiteit met de reumaverpleegkundige bespreken. Allemaal thema’s die mogelijk spelen in jouw leven met ontstekingsreuma.
Reuma en seksualiteit
Nienke Dekkinga, consulent seksuele gezondheid, vertelde tijdens de inspiratieavond over de invloed van reuma op seksualiteit. Reuma kan er namelijk voor zorgen dat je vermoeid bent of pijn hebt, waardoor je misschien minder zin hebt om te vrijen. Je kunt ook last hebben van een verlaagd libido, erectiestoornissen of verminderde lubricatie door bepaalde medicatie. Veel mensen met reuma ervaren ongemakken op dit gebied, maar durven dat niet te bespreken met hun reumatoloog. Terwijl seksualiteit wel heel belangrijk is voor je gezondheid en kwaliteit van leven. Als je problemen met vrijen ervaart, raadt Nienke dan ook aan om dit al vroeg in een gesprek met je reumatoloog of reumaverpleegkundige aan te kaarten. Zo hebben jullie rustig de tijd om het hierover te hebben en kunnen jullie zoeken naar oplossingen.
Je kunt bijvoorbeeld verschillende websites bezoeken met informatie en tips, zoals www.nvvs.info, www.seksualiteit.nl, www.fijnvrijen.nl en www.depaarsekeizerin.nl. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een kussen gebruiken waardoor je minder pijn hebt, of een erotisch speeltje waardoor je je handen ontlast. Maar ook glijmiddel en bepaalde standjes kunnen je ondersteunen. Ook geeft Nienke als tip om de tijd te nemen voor intimiteit en het zo nodig in te plannen op een moment dat je weet dat je minder pijn hebt of minder vermoeid bent. Daarnaast zou een warm bad of kaarsjes kunnen helpen om je meer ontspannen te voelen, waardoor intimiteit gemakkelijker wordt.
Reuma en beweging
De Reuma Inspiratieavond werd afgesloten door Jobjan Blonk, bewegingswetenschapper en vitaliteitscoach, en Bas Hilberdink, fysiotherapeut. Zij vertelden over het belang van beweging bij reuma. Jobjan legde uit hoe niet bewegen ervoor kan zorgen dat je steeds stijver wordt en meer pijnklachten krijgt. Een fiets die je niet gebruikt, verroest. Het is daarom belangrijk om te proberen in beweging te blijven en je gewrichten te blijven gebruiken en soepel te houden. Ook als het af en toe pijn doet. Je moet ook niet over je grens gaan, maar vaak kun je meer dan je denkt. Als je twijfelt over hoe ver je kunt gaan, is het aan te raden om samen met een fysiotherapeut te bekijken wat je kunt en waar jouw grens ligt. Samen kunnen jullie een plan maken, waardoor jij genoeg beweging krijgt.
Oefeningen om in beweging te blijven
Bas liet een aantal oefeningen zien die je gemakkelijk thuis kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld 20 seconden lang squats doen, waarbij je door je knieën zakt met een rechte rug. Als dit lastig is kun je een stoel gebruiken en daarvan opstaan en weer gaan zitten. Ook kun je 20 seconden lang een oefening doen waarbij je met je handen naar het plafond reikt, waarna je de grond aantikt en weer naar boven reikt. Dit kun je op je eigen tempo doen. Als het goed gaat kun je de oefeningen steeds iets verder uitbouwen en je spierkracht en uithoudingsvermogen vergroten. Dit helpt je om fit te blijven en klachten tegen te gaan.
Reuma Inspiratieavond terugkijken
Wil je de Reuma Inspiratieavond graag terugkijken? Dat kan via deze link.
Over de Reuma Inspiratieavond
De online Reuma Inspiratieavond werd georganiseerd door de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), in samenwerking met Pfizer en UCB. De presentatie was in handen van Carla Schenk Patiënten Communicatie.
Lees ook:
- Reuma, relaties en liefde – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- RA en intimiteit – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Liefde en leefstijl als je reuma hebt – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bewegen is gezond! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Bewegen als je een chronische aandoening hebt – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland