Terugblik Reuma Inspiratieavond 11 april
Op maandag 11 april organiseerden de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) en het Albert Schweitzer ziekenhuis een Reuma Inspiratieavond. De avond stond in het teken van nieuwe mogelijkheden, kennis en inzichten in reuma. Het was speciaal bedoeld voor mensen met ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis. Meer dan 230 mensen deden online actief mee.
Behandelopties
Gerardine Willemsen, de voorzitter van RZN, opende de avond. Daarna kwam Fleur van Geijn aan het woord. Fleur is reumatoloog in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zij vertelde over ontstekingsreuma en de verschillende behandelopties. Het doel van de behandeling is om de ontsteking te remmen. Dat leidt uiteindelijk tot beter dagelijks functioneren. Er bestaan verschillende medicijnen die de ontsteking remmen. Zo zijn er ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAIDs genoemd. Ibuprofen is hier een voorbeeld van. Daarnaast bestaan er DMARDs, zoals methotrexaat. DMARDs zijn op te delen in drie typen. Er zijn namelijk conventionele, biological en targeted DMARDs. Ten slotte bestaat er glucocorticoide, zoals prednison. Tijdens de inspiratieavond legde Fleur uit hoe de verschillende medicijnen werken. En welke medicijnen wanneer helpen. Het kan per persoon verschillen welk medicijn het beste werkt.
Mogelijkheden naast medicijnen
Niet alleen medicijnen helpen bij de behandeling van reuma. Zo is lichamelijke beweging ook erg belangrijk. Fysiotherapie kan daarbij helpen. Daarnaast helpt het om niet te roken en gezond te leven. Bij de behandeling is begeleiding van de reumaverpleegkundige onmisbaar. Zo kun je met de reumaverpleegkundige onderwerpen als seksualiteit, een zwangerschapswens, depressieve klachten, of werk bespreken. Allemaal thema’s die mogelijk spelen in jouw leven met ontstekingsreuma.
Samen beslissen
Na de behandelopties volgde het onderwerp samen beslissen. Dit betekent dat iemand met reuma samen met de reumatoloog beslist welke behandeling het beste is. Vaak stelt de reumatoloog bepaalde behandelmogelijkheden voor. Hier kun je dan over nadenken en vragen over stellen. Samen beslissen jullie vervolgens wat de beste optie is in jouw situatie. Veel mensen vinden samen beslissen fijn, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het kan lastig zijn om je zorgen en angsten te delen.
Er zijn drie goede vragen die je hierbij kunnen helpen:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Door deze vragen aan je reumatoloog te stellen, wordt samen beslissen meer vanzelfsprekend.
Meer tips voor samen beslissen
Naast de drie goede vragen, zijn er andere mogelijkheden om samen beslissen makkelijker te maken. Zo kun je vooraf een vragenlijstje maken. Daarop zet je de punten die je in elk geval wilt bespreken. Ook kan het helpen om iemand mee te nemen als je de reumatoloog bezoekt. Daarnaast kun je bruggetjes bouwen, als je het gevoel hebt dat je reumatoloog niet luistert.
Dit kan met het zogenaamde ABC-tje:
- Accepteren van de vraag
- Bruggetje bouwen naar het onderwerp waar je het over wilt hebben
- Communiceren wat jij wilt
Vermoeidheid
De Reuma Inspiratieavond werd afgesloten door Rinie Geenen, hoogleraar psychologie bij de Universiteit Utrecht. Hij vertelde over een veelvoorkomende klacht bij ontstekingsreuma: vermoeidheid. Vermoeidheid staat niet op zichzelf. Zo kan pijn vermoeid maken, maar staat het ook in verband met je emoties, ziekteactiviteit en lichaamsbeweging. Door erachter te komen welke factoren bij jou meespelen, kun je hier iets aan veranderen. Misschien merk je dat je energie krijgt van lichaamsbeweging. Probeer in dat geval tijd in te plannen om te bewegen. Als je een leuke activiteit kiest, houd je het langer vol. Het kan ook zijn dat je negatieve gedachten hebt die je vermoeid maken. Hier kun je over praten met je huisarts. Samen bekijken jullie welke oplossingen er zijn. Probeer alle factoren die vermoeidheid veroorzaken aan te pakken. Door je voornemens te plannen, kun je woorden omzetten in daden.
Meer informatie
De Reuma Inspiratieavond werd mede mogelijk gemaakt door Carla Schenk Patiënten Communicatie, Pfizer en Novartis. Je kunt de inspiratieavond hier terugkijken.