Terugblik EULAR webinar ‘Hart- en vaatziekten bij reuma’
Op 15 februari organiseerde EULAR, de Europese koepel voor de reumatologie, een webinar over ‘Hart- en vaatziekten bij reuma’. De voorzitter van het webinar was de Nederlandse reumatoloog Prof. Dr. Mike Nurmohamed die veel onderzoek doet naar hart- en vaatziekten bij reuma. In dit verslag lees je een samenvatting van de belangrijkste punten die tijdens het webinar aan bod kwamen.
Vormen van reuma met een grotere kans op hart- en vaatziekten
Veel mensen met reuma krijgen helaas ook te maken met bijkomende aandoeningen, ook wel ‘co-morbiditeit’ genoemd. Een voorbeeld van een co-morbiditeit die regelmatig voorkomt bij reuma zijn hart- en vaatziekten (cardiovasculaire ziekten). Het risico op cardiovasculaire ziekten is niet bij elke vorm van reuma even hoog. Vormen van reuma die relatief vaak gepaard gaan met hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA), spondyloartritis (SpA), Sjögren, systemische sclerose (SSc) en systemische lupus erythematodes (SLE). Cardiovasculaire ziekten bij deze vormen van reuma hebben verschillende oorzaken. Zo kunnen (chronische) ontstekingen aan het hart en de bloedvaten voor hart- en vaatziekten zorgen.
Blijf alert
Hart- en vaatziekten kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een lagere levensverwachting. Daarom is het bij reuma belangrijk om alert te blijven. Een verhoogd risico op cardiovasculaire zieken bij reuma bestaat soms al 2 tot 3 jaar vóór de diagnose reuma. Ontstekingen aan het hart zijn namelijk niet altijd te zien op echo’s, in biomarkers en ECG-testen.
Hart- en vaatziekten vaststellen aan de hand van CMR
Er bestaan verschillende manieren om hart- en vaatziekten vast te stellen. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een ECG-test, die je hartritme en de elektrische activiteit van het hart meet. Andere methoden zijn het maken van een echo en het meten van stofjes in je bloed met zogenaamde biomarkers. Daarnaast kunnen artsen cardiovasculaire ziekten vaststellen aan de hand van cardiovasculaire magnetische resonantie (CMR). CMR kan meer gedetailleerde informatie geven over hart- en vaatziekten dan echo’s en biomarkers. Met deze verschillende methodes kunnen artsen de reactie van je lichaam op een behandeling onderzoeken.
CMR bij systemische sclerose (sclerodermie) en systemische lupus erythematodes (SLE)
Ook systemische sclerose (SSc) en systemische lupus erythematodes (SLE) gaan gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zo’n 30% van de mensen met SSc krijgt bijvoorbeeld te maken met cardiovasculaire ziekten. Hart- en vaatziekten kunnen veel invloed hebben op het ziekteverloop van SSc en SLE. Ook bij deze vormen van reuma kan CMR van toegevoegde waarde zijn. CMR kan aandoeningen aan het hart als gevolg van systemische sclerose namelijk al vroeg vaststellen. Het is daarom belangrijk dat er meer onderzoek komt naar CMR-technieken. Onderzoek waarin onderzoekers, zorgverleners en ervaringsdeskundigen nauw samenwerken.
Meer lezen
- Wil je meer weten over (het risico op) hart- en vaatziekten bij reuma? De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) organiseerde er vorig jaar een webinar over. Hier lees je het verslag van dat webinar.
- Je kunt het webinar dat RZN organiseerde over cardiovasculaire ziekten bij reuma ook terugkijken door hier te klikken.