Syndroom van Sjögren – oorzaak
Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren is een systemische auto-immuunziekte, omdat de ziekte zich over je gehele lichaam kan verspreiden. Bij binnendringende ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen bestrijdt je afweersysteem deze, zodat je niet ziek wordt. Maar soms raakt je afweersysteem in de war en denkt onterecht, dat je gezonde eigen lichaamscellen ook vreemde ziekteverwekkers zijn. Bij een afweerreactie op je eigen lichaamscellen krijg je dan ontstekingsreacties zonder dat er een vreemde ziekteverwekker aanwezig is. Genezing is niet mogelijk. De ziekte wordt gekenmerkt door perioden met hevige klachten en perioden, waarin de klachten relatief mild zijn.
Vormen van Sjögren
Primaire vorm: dan heb je alleen het syndroom van Sjögren.
Secundaire vorm: dan heb je er ook een andere reumatische ziekte bij, zoals reumatoïde artritis (RA), systemische sclerose (SSc) of systemische lupus erythematodes (SLE).
Tot slot
Het syndroom van Sjögren komt ongeveer 10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte kan op elke leeftijd starten, maar meestal gebeurt dit tussen het 30ste en 60ste jaar. Bepaalde factoren kunnen misschien de ziekte uitlokken, zoals hormonale schommelingen, virussen en stressfactoren, in combinatie met erfelijke factoren. Het syndroom van Sjögren komt voor bij ongeveer 40 tot 60 op de 100.000 mensen. Het juiste aantal is onbekend.