Syndroom van Sjögren – omgaan met …..

Wat kun je zelf doen?
Het syndroom van Sjögren is een chronische aandoening. Er bestaat geen specifieke behandeling voor, maar je kunt wel de klachten helpen verminderen.
Droge ogen
Het is belangrijk dat je het oog druppelen met regelmaat op bepaalde tijden van de dag doet. Je moet hiervoor de juiste druppeltechniek gebruiken voor een veilige, hygiënische en effectieve behandeling. Zelf thuis je ogen druppelen lijkt heel eenvoudig. Toch doen maar heel weinig mensen het op de juiste manier. De oogdruppels werken dan minder goed. Hoe weet je of je op de juiste manier druppelt? Kijk op www.oogziekenhuis.nl/oogdruppelen. Op deze pagina vindt je een stappenplan, een instructiefilm over oogdruppelen, een app en tips voor oogdruppelen bij kinderen of bij contactlenzen.
Droge mond
Drink regelmatig kleine slokjes water en gebruik suikervrije snoepjes of suikervrije kauwgom. Vermijd droog voedsel, zoals crackers, beschuit en koekjes en wees voorzichtig met alcohol en koffie (cafeïne). Adem zo veel mogelijk door de neus, want dat voorkomt extra uitdroging van je mond.
Gebitsverzorging
Poets met fluoride tandpasta en gebruik floss en tandenstokers. Eet, om tandbederf te voorkomen, zoveel mogelijk suikervrije producten.
Droge huid
Maak kort gebruik van de douche of het bad, want je huid droogt snel uit van te lang douchen of baden. Een vochtinbrengende 0% zeep lotion voor een gevoelige huid kan helpen bij een droge huid. In huis kun je een luchtbevochtiger laten installeren en misschien ook op je werk. Een luchtbevochtiger gaat de uitdrogende werking van de centrale verwarming tegen.
Gewrichten en spieren
Om stijve, pijnlijke gewrichten soepel te houden en pijn te verminderen, is het belangrijk om regelmatig te sporten en dit af te wisselen met rustmomenten. Je kunt je spieren laten ontspannen door een warme omgeving en ontspanningsoefeningen.
Droge vagina
Als je last hebt van een droge vagina, dan kun je daarvoor een glijmiddel gebruiken.
Vermoeidheid
Als je vermoeid bent, is lichaamsbeweging belangrijk. Dat verbetert je lichamelijke conditie en zorgt voor meer energie. Plan ook niet te veel activiteiten op één dag en zorg voor genoeg rustmomenten gedurende je dag.

Help mee