Eén enkele druppel bloed bevat informatie over je hele lichaam. Wat als je al die informatie kon lezen om te controleren of je lichaam bepaalde storingen heeft? Het is mogelijk, met een apparaat dat een biosensor wordt genoemd. SensUs is de internationale studentenwedstrijd voor biosensoren. Dit jaar gaan 14 internationale studententeams aan de slag om een biosensor te ontwikkelen voor het meten van adalimumab. Zij presenteren hun product tijdens het SensUs event op vrijdag 30 augustus. Benieuwd naar de resultaten? Meld je dan ook aan voor SensUs 2019! De toegang is gratis.
Door nieuwe technologie kunnen we zelf steeds meer over ons eigen lichaam te weten komen. We kunnen onze hartslag meten, we kunnen meten hoe lang we slapen, en hoeveel stappen we dagelijks zetten. Maar er is ook heel veel dat we zelf nog niet kunnen meten, omdat het zich dieper in ons lichaam afspeelt. Daarom is SensUs opgericht, een wereldwijde competitie waarin studenten nieuwe sensoren ontwikkelen, dit jaar voor mensen met RA.
Een biosensor voor mensen met RA
Een biosensor is een klein apparaatje waarmee je snel en nauwkeurig stoffen kan meten in een druppeltje bloed. Voor patiënten met RA zijn er nog geen biosensoren, terwijl het voor hen erg nuttig zou kunnen zijn. Zo moeten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis om hun bloed te laten testen, wat hinderlijk is en veel tijd kost. Een biosensor geeft de mogelijkheid om zelf thuis de ziekte en de concentratie van een medicijn in het bloed te controleren. Een biosensor geeft direct een resultaat, waar de arts en de patiënt dan op in kunnen spelen.
SensUs in teken van adalimumab
SensUs is de internationale studentencompetitie voor de ontwikkeling van biosensoren, georganiseerd door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. SensUs daagt dit jaar 14 studententeams uit om biosensoren te ontwikkelen voor patiënten met reumatoïde artritis (RA). Binnen 9 maanden ontwikkelen de teams innovatieve sensoren voor de detectie van adalimumab.
Adalimumab is een veelgebruikt maar ook erg duur medicijn dat wordt ingezet om de symptomen van auto immuunziekten te verlichten. Bij veel RA patiënten slaat het medicijn niet aan of verliest het zijn werking naar enige tijd. Verder kunnen patiënten ongemerkt een te hoge dosis krijgen, wat onnodige kosten en ook bijwerkingen kan geven. Door met een biosensor de medicijn concentratie in het bloed te meten, kunnen deze problemen eerder gedetecteerd worden en krijgt de patiënt meer controle over de behandeling.
SensUs bijwonen?
Op 30 augustus presenteren de teams hun biosensoren voor adalimumab aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hun biosensoren zullen worden beoordeeld op meerdere criteria door vertegenwoordigers van de academische wereld, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg. Ben je ook benieuwd naar de resultaten? Kom dan naar het SensUs-evenement 2019 om de toekomst van de persoonlijke gezondheidszorg te ervaren!
Klik hier voor meer informatie.