Stoppen met werk vanwege reuma

Door blijven werken in een betaalde baan. Dat blijkt voor de helft van de volwassen reumapatiënten in Nederland geen haalbare optie. RTL-nieuws interviewde Gerardine Willemsen, Voorzitter van ReumaZorg Nederland. Ook zij moest enkele jaren geleden vanwege reuma stoppen met haar baan.

Gerardine Willemsen kreeg in 2003 voor het eerst last van ontstekingen en bijkomende vermoeidheid. “Dan loop je in je werk ineens tegen van alles en nog wat aan. Het ene moment ben je heel actief, het andere moment moet je maar zien of je werk afkomt.”

Onzichtbare ziekte
Het lukte Gerardine om nog vier jaar door te blijven werken, ondanks dat niet iedere leidinggevende evenveel begrip toonde. Dit heeft te maken met het feit dat reuma tegenwoordig vooral een onzichtbare ziekte is. “Door de huidige medicatie zie je de gevolgen van reuma minder.” vertelt Gerardine. “Vroeger hadden mensen met reuma bijvoorbeeld geregeld kromme vingers, nu zie je dat niet meer zo vaak. Medicatie helpt zeker, maar de vermoeidheid en de pijn gaan er niet door weg.”

Gerardine voelde zich op haar werk dan ook niet altijd serieus genomen. “Moeheid en pijn zijn natuurlijk grotendeels subjectief. De een heeft een hogere pijngrens dan de ander, daardoor kan het voor anderen lastig zijn om zich in een reumapatiënt te verplaatsen. Maar ik ken echt geen enkele reumapatiënt die voor zijn lol niet meer naar zijn werk gaat. Ik vind het zelf ook ontzettend belangrijk bij te kunnen dragen aan de samenleving.”

Stoppen met werken
De klap was dan ook groot toen Gerardine op advies van de arbo-arts moest stoppen met werken. “Je bent ineens iets kwijt, waar je je altijd voor hebt ingezet. Ik was vooral erg boos op mezelf, omdat ik het gevoel had dat ik mijn werk niet goed had gedaan. Ik dacht ook dat ik de enige was die werk en reuma niet kon combineren. Later kwam ik erachter dat dit bij veel reumapatiënten speelt.”

Terugval in inkomen
Het gezin van Gerardine was gelukkig niet alleen afhankelijk van haar inkomsten toen zij stopte met werken. “Veel mensen met een chronische ziekte hebben moeite rond te komen. Je valt terug in inkomen, terwijl je zorgkosten erg hoog zijn.” Kosten die de afgelopen jaren ook nog eens flink gestegen zijn door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.

Flexibel werken
Bij de bakken neerzitten doet Gerardine gelukkig niet. Inmiddels is zij alweer enkele jaren de voorzitter van ReumaZorg Nederland. “Zolang mijn hersenen goed werken, wil ik me blijven inzetten. Ik heb de juiste mensen om me heen en kan veel taken overdragen. Daarnaast kan ik mijn tijd zelf indelen en houd ik zo veel mogelijk rekening met vermoeidheid en pijn. Ik probeer niet te veel op een dag te plannen.”

Bron: ‘Helft van de reumapatiënten kan niet werken door de pijn: ‘Ik was vooral boos op mezelf’ (RTL-nieuws)