Skelet- en spieraandoeningen (SSA’s) behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen op het werk. Alleen al in Nederland hebben naar schatting 460.000 mensen last van deze aandoeningen als gevolg van hun werk. Met de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak Lichamelijke belasting aan!’ gaat het platform voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk de komende twee jaar aan de slag met voorlichting, advies en goede voorbeelden uit de praktijk voor zowel werknemers als werkgevers.
Meer aandacht voor problemen op de werkvloer en oplossingen
“Veel mensen met reuma worstelen met pijn, vermoeidheid en bijwerkingen van medicijnen. Worstelingen die voor een werkgever en collega’s niet zichtbaar zijn.” Zo vertelde EULAR president, professor Ian Mc Innes tijdens het debat in Brussel op Wereldreumadag (d.d. 12 oktober). “Internationale erkenning van de problemen op de werkvloer voor mensen met reuma is belangrijk.”
Deze boodschap is opgepakt.
Europese Campagne ‘Healthy Workplaces Lighten the Load’
Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) is gestart met de campagne: ‘Healthy Workplaces Lighten the Load’. De campagne 2020-2022 richt zich op de preventie van skelet- en spieraandoeningen (SSA’s) op het werk. Deze aandoeningen behoren in Europa nog steeds tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen op het werk. Vaak worden ze veroorzaakt of verergerd door een belastende lichaamshouding, repetitieve bewegingen, vermoeiende of pijnlijke houdingen en het tillen en verplaatsen van zware materialen. De campagne wil deze oorzaken onder de aandacht brengen. Ook wil ze praktische instrumenten en oplossingen meegeven die mensen op hun werkplek kunnen helpen.
Nederlandse Campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak Lichamelijke belasting aan!’
De campagne is ook op Nederlandse bodem gestart onder de noemer: ‘Hoe TOP werk jij? Pak Lichamelijke belasting aan!’. De campagne is een samenwerking tussen het Programma Preventie Beroepsziekten van o.a. het ministerie van SZW en Focal Point Nederland (FOP).
Ieder jaar tellen we in Nederland 113.000 werknemers met een beroepsziekte die veroorzaakt wordt door een te hoge lichamelijke belasting tijdens het werk. In Nederland hebben we daardoor naar schatting in totaal 460.000 mensen met een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat. Voor een groot deel betreft het aandoeningen aan arm, nek, schouder en rug. Ook lichamelijke onderbelasting, bijvoorbeeld in zittende beroepen, kan leiden tot schade aan de gezondheid. Gemiddeld geeft 46% van de werknemers aan op een werkdag 6 uur of meer te zitten op het werk.
Meer feiten en cijfers
Download het rapport en de factsheet op de website van TNO voor meer feiten en cijfers.
Meer weten?
Wil je meer weten over skelet- en spieraandoeningen (SSA’s) vanwege het werk, de risicofactoren maar ook de tips voor een juiste aanpak? Ga dan naar het Nederlandse platform voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. De website geeft informatie over gezond en veilig werken in Nederland en Europa. Op de website vind je nieuwsberichten, publicaties, informatie over wet- en regelgeving, tools en goede praktijkvoorbeelden.