Speciaal voor mensen met reuma: Online mindfulness training
Als je een vorm van reuma hebt, zijn klachten meestal niet alleen merkbaar in je lichaam. Ook je gemoedstoestand kan hieronder lijden. Mindfulness kan dan op fysiek, mentaal en emotioneel vlak ondersteuning bieden. Naar aanleiding van het webinar over mindfulness bij reuma, gaat Simone Lips nu een mindfulnesstraining verzorgen, speciaal voor volwassenen met reuma. De training wordt online gegeven, zodat deze voor iedereen toegankelijk is.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent ?aandachtig aanwezig zijn?. Als je aandachtig aanwezig bent, dan ben je wakker en helder, dan weet je wat er in je omgaat en dan is je aandacht bij datgene waar je mee bezig bent. Aandachtig leven maakt dat je minder meegesleept wordt door bijvoorbeeld stress, lastige gevoelens en gedachten. Dit kan veel rust, acceptatie en tevredenheid in je leven brengen. Een wezenlijk aspect van mindfulness is leven zonder oordeel. Je leert oordelen over jezelf en anderen los te laten en mildheid te ontwikkelen. Hierdoor kun je jezelf en het leven weer fris en open tegemoet treden en ga je beter voor jezelf zorgen. Aandacht is misschien wel het beste recept om de kwaliteit van je leven te verbeteren.
Positieve effecten van mindfulness
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat mindfulness een positief effect heeft op onder andere:
– stress gerelateerde klachten zoals bijvoorbeeld pijn, slaapproblemen, somberheid, onzekerheid, spanningen, piekeren en concentratieproblemen.
– de kwaliteit van leven op het gebied van werk, ziekte, opvoeding, relaties en vrije tijd.
– psychische klachten en gezondheid, o.a. bij chronische pijn en reuma.
De mindfulness training
Tijdens de online training leer je stap voor stap om meer met je aandacht in het moment te zijn en minder op de automatische piloot te leven. Dit oefenen we o.a. door aandachtsoefeningen, die je ook krijgt toegestuurd om thuis mee aan de slag te gaan. Daarnaast gaat het over hoe jij mindfulness kan toepassen om de kwaliteit van je leven te verbeteren en makkelijker om te gaan met de uitdagen waar je mee te maken hebt.
Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn o.a.:
– Omgaan met grenzen
– Hoe om te gaan met pijn en fysiek ongemak
– Omgaan met stress
– Hoe om te gaan met piekeren, overprikkeldheid en emoties
– Zelfzorg en zelfcompassie
Praktische informatie
De training bestaat uit 9 online bijeenkomsten van 2 uur.
Data
Er starten 2 trainingen met elk 9 online bijeenkomsten van 2 uur vanaf begin maart.
– De woensdagochtend training (10.00-12.00 uur) start op 2 maart 2022.
– De donderdagavond training (19.00-21.00 uur) start op 3 maart 2022.
We komen iedere week bij elkaar. In de schoolvakantie laten we de training in overleg met elkaar wel of niet doorgaan.
Als we besluiten een sessie niet door te laten gaan, gaat dit niet ten koste van het totaal aantal sessies.
Aantal deelnemers
Minimaal 6, maximaal 14 deelnemers per groep.
Kosten voor deelname
350 euro p.p.
Vergoeding zorgverzekeraar mogelijk?
Omdat de trainer lid is van de beroepsvereniging, de VMBN, zijn er een aantal zorgverzekeraars, die een deel of het volledige bedrag vergoeden.
Meer informatie hierover is te vinden op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness
Locatie
Online via Zoom.
Wat heb je nodig?
Een laptop met wifi en een (ingebouwde) webcam, een rustige comfortabele plek in huis om te zitten, een (zachte) mat om lichte bewegingsoefeningen op te doen.
Aanmelden
Lijkt het je leuk en waardevol om deze training te volgen?
Meld je dan aan bij trainster Simone Lips via: [email protected].
Mail Simone ook gerust als je graag meer informatie ontvangt over de training.
Simone Lips
Mijn naam is Simone Lips. Sinds 2009 verzorg ik mindfulnesstrainingen en workshops voor allerlei doelgroepen. Ik ben psychologe en heb jarenlang in de hulpverlening en in organisaties gewerkt. Totdat ik ziek werd. In 2006 werd ik gevloerd door de ziekte van Lyme en kwam van de een op de andere dag thuis te zitten. Ik had er veel moeite mee om met de fysieke en mentale beperkingen en het onzekere toekomstperspectief te dealen. Dat was het moment dat ik zelf een mindfulnesstraining ben gaan volgen. Het bracht me verrassend veel goeds. Er kwam meer rust in mijn hoofd en ik kreeg als vanzelf meer oog voor de dingen die wel goed gingen.
Mindfulness trainer
Mindfulness hielp me om de situatie te accepteren zoals die was en er hoe dan ook het beste van te maken. Ik was zo enthousiast over mindfulness dat ik na mijn herstel de opleiding tot mindfulnesstrainer ben gaan volgen aan het Instituut voor Mindfulness (IvM). Inmiddels geef ik alweer 12 jaar trainingen. Als mindfulnesstrainer sta ik voor helderheid, rust, mildheid, doortastendheid en een persoonlijke “met beide benen op de grond benadering”.
Wil je meer over mij weten? Kijk dan op https://www.mindfulmoving.nl/wie-ben-ik/
Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud?
Dan kan je je aanmelden om in aanmerking te komen voor een kosteloze training mindfulness via ons jongerenprogramma Sparkel2Doen.
Inschrijven via: https://sparkel2doen.nl/mindfulness/