Zin om zelf te leren hoe je een eigen film maakt?
Doe mee en vertel in je film het verhaal van kwetsbare mensen in je omgeving!
De start is op 25 september!
Maak je eigen film
Wil je een verhaal vertellen met beeld en geluid, maar weet je nog niet hoe? Dan is deze cursus Film maken wat voor jou. In deze cursus maak je kennis met alle onderdelen, die komen kijken bij het maken van een film.
Tijdens deze cursus leer je hoe het proces van film maken in elkaar steekt. Je gaat aan de slag met het schrijven van jouw eerste korte scenario en je leert wat de narratieve middelen binnen de film zijn: plot, structuur, personages, beeld en geluid. Bij camera- en geluidstechnieken leer je de basisprincipes van cameravoering en de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en ISO), maar ook de camerastandpunten, -bewegingen, compositie en geluid. Je leert wat je allemaal nodig hebt, voordat je daadwerkelijk een opname kunt maken, dus voordat je de camera aan zet. Denk hierbij aan: de benodigde camera, licht- en geluidsapparatuur, technische staf, acteurs, kleding, locaties, props, catering, bouwers, stuntmannen en -vrouwen, make-up, elektra, beveiliging, transport, verzekering, pers, fotografen en vergunningen.
De cursus eindigt met de basisbeginselen van montage. In de montage komt alles bij elkaar. De ideeën, verhaallijnen, sferen, emoties, geluiden, muziek; hier ga je aan het werk met alle elementen om er één verhaal van te maken.
Tegen het einde van de cursus heb je een eigen korte film gemaakt, waarmee je de cursus afrondt. Bij het met goed gevolg afronden van de cursus ontvang je een certificaat. Deze cursus Film maken wordt je aangeboden door ons in het jongerenproject Sparkel 2Doen.
én wat doe je ook tijdens deze cursus film maken?
Ben je tussen de 14 en 27 jaar oud? Kun je zelf ook een steuntje in de rug gebruiken als kwetsbare jongere? Tijdens je MDT (Maatschappelijke Diensttijd) ga je je talenten ontdekken en je zet je als jongere vrijwillig in voor een ander. Tijdens het creatieve traject bepaal je samen een maatschappelijke plek/organisatie, waarvoor je iets creatiefs en bruikbaars maakt. Iets wat hergebruikt kan worden. Met het maken van een film geef je kwetsbare mensen een mogelijkheid om over hun leven te vertellen. Je laat in je film eenzaamheid, verdriet en andere emoties zien. Je helpt mensen in de film om hun verhaal te vertellen aan anderen. Jullie organiseren samen met de docenten en de betrokken patiëntenorganisatie aan het eind een maatschappelijk evenement om jullie films te laten zien en erover te vertellen.
Sponsoring Canon
Canon heeft de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie en de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland gesponsord in het project Sparkel2Doen met het gebruik van in totaal 20 sets 90D met verschillende lenzen en accessoires ter waarde van 60.000,- voor de cursussen Fotografie en Film maken. Het betreft:
• Portretlenzen
• Macrolenzen
• Zoom objectieven
• Flits apparatuur …..
Nieuwsgierig en wil je graag meedoen, schrijf je dan in!
Ga naar de pagina Inschrijven
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende filmpjes.
Je kunt op 4 locaties deelnemen!
Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn
Les 1 – 25/09/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 2 – 02/10/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 3 – 09/10/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 4 – 16/10/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 5 – 30/10/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 6 – 06/11/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 7 – 13/11/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 8 – 20/11/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Les 9 – 27/11/2021 – 10:00 tot 16:00 uur
Eindvertoning op het Sport Film Festival Rotterdam (SFFR) op 07/12/2021
Mariëlle
Hieronder een filmpje over Mariëlle, die fibromyalgie heeft en vertelt over het omgaan met haar ziekte. De film is gemaakt door een aantal jongeren, die deelnamen in de eerste cursus Sparkel van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
Mariska
Hieronder een filmpje over Mariska, die reuma heeft en vertelt over het omgaan met haar ziekte en solliciteren. De film is gemaakt door een aantal jongeren, die deelnamen in de eerste cursus Sparkel van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.
Müllerpier
Müllerpier is misschien wel de meest bekende plek van Rotterdam waar jongeren bij elkaar komen om te voetballen of te basketballen. Het grote verlichte veld trekt tot laat in de avond veel jongeren aan. De vragen schieten gelijk door je hoofd: “hoe goed zijn ze? “wat voor tactiek gaan we gebruiken?”. Hoe dan ook, de strijd is aan. De film geeft aandacht aan hoe “straatjongeren” sport gebruiken om tot elkaar te komen. Het filmpje is gemaakt bij de NAVB.
Komoptan!
Na een avond stappen met vrienden viel Daan van het perron en kwam hij op de rails terecht, net op het moment dat de trein weer begon te rijden. Daan raakt bij dit ongeluk zijn linkerarm en been kwijt. Na het ongeluk heeft hij, dankzij zijn blade, weer de mogelijkheid om te rennen. De blade zit eigenlijk lekkerder dan zijn prothese voor dagelijks gebruik, maar is zo ‘explosief’ dat stilstaan hierop letterlijk niet mogelijk is….. Het filmpje is gemaakt bij de NAVB.
Een voorbeeld van een promofilmpje.
Een voorbeeld van een promofilmpje.
NAVB
De Nederlandse Academie voor Beeldcreatie is een opleidingsinstituut met drie faculteiten: de Nederlandse Fotovakschool, de Dutch Filmers Academy en de Amsterdam Film School. Hier wordt kwalitatief vakgericht fotografie- en filmonderwijs gegeven dat nauw aansluit op de arbeidsmarkt. Onderwijs dat studenten de ruimte geeft om talenten en creativiteit te ontwikkelen én dat hen bewust maakt van hetgeen nodig is om ondernemend, marktgericht en succesvol te zijn. Meer info: https://navb.nl/dutch-filmers-academy en https://navb.nl/amsterdam-filmschool