Ben je tussen de 14 en 27 jaar?
Kun je een steuntje in de rug gebruiken?
Doe je graag iets voor een ander?
Werk mee aan de toekomst met onze Creative Technology Workshops!
Studio Krom
In onze workshops bedenk je nieuwe technologie met Creatief denken, Rapid prototyping en Interaction design. Je doet kennis op over techniek en combineert creatief denken en techniek om tot nieuwe ideeën te komen. Je leert hoe technologie je gedrag kan beïnvloeden. Onder begeleiding van Cas en Joris van Studio Krom en gastdocenten zet je je idee om in een prototype en maak je een interactieve ervaring, die bestaat in de digitale én je fysieke wereld.
én wat doe je ook als je meedoet aan creative technology?
Tijdens je cursus ga je iets met je gevonden talenten en vaardigheden doen. Je past je nieuwe skills dus gelijk toe in je eigen werkstuk en je omgeving. Wat je precies gaat doen? Je gaat in gesprek met mensen met reuma of een andere beperking en gaat aan de slag met hun vraag. Daar probeer je een oplossing voor te vinden. Dus vind je het leuk om dingen te maken, te leren over nieuwe technologie en een steuntje in de rug te maken om andere mensen te helpen? Doe dan mee!
Feelings Rocket
Weet jij hoe vaak je bepaalde emoties ervaart en wat voor invloed ze hebben op je leven? Zou je ze vaker willen kunnen delen? Zijn er bijvoorbeeld momenten, waarop je wilt praten over je gevoelens, maar vind je het op zo’n moment moeilijk om een gesprek te starten? Als gebruiker wil je aan je vrienden en andere mensen laten weten, hoe je je voelt en kunnen zij er voor je zijn, als je ze nodig hebt. Kom aan boord van de Feelings Rocket! The Feelings Rocket gebruikt kleuren die staan voor emoties, zodat ze goed herkenbaar zijn. Je kunt altijd kiezen of je een emotie wilt delen of niet. Ook als je de emotie niet wilt delen, kun je hem wel opslaan voor jezelf. Zo kun je beter inzicht krijgen in je gevoelens op lange termijn.
Ben je tussen de 14 en 27 jaar?
Kun je een steuntje in de rug gebruiken?
Doe je graag iets voor een ander?
Ga naar de pagina Inschrijven
Voor de gebruiker is er ook altijd een alarmknop beschikbaar, zodat je eenvoudig kunt aangeven, dat je wilt praten. Daardoor kun jij er ook zijn voor je vrienden of andere mensen, wanneer zij jou nodig hebben. Met de taalinstellingen kun je gemakkelijk praten met mensen in andere talen. Als gebruiker kun je vrienden toevoegen met een ruimteschip-nummer, waardoor alle gebruikers de naam kunnen gebruiken, waarmee ze zichzelf het meest identificeren. De kleur van de interface is ook aanpasbaar. Zo wordt het nog leuker om het universum van je gevoel te verkennen! Deze applicatie is bedoeld om je gevoelens te delen met vrienden en familie. Dit is heel goed bruikbaar als je je gevoelens wilt uiten en hulp vraagt.
Together lights
Verbreek de afstand tot je dierbaren met licht. ‘Tijdens de lockdown had ik er moeite mee om contact te houden met dierbaren, waar ik niet mee samenwoon. Soms wilde ik wat zeggen of laten weten dat ze bij me terecht konden, zonder meteen op hun dag in te breken met een bericht of videogesprek‘. “Together Lights” bestaat uit twee tafellampen, één voor bij jezelf thuis en één voor bij een dierbare thuis. Jij en de ander hebben ieder de controle over één helft van het hart. De lampen praten met elkaar via het internet.
Jouw interacties zijn zichtbaar in real time op de andere lamp. Als je in de buurt bent van de lamp, wordt jouw kant van het hart blauw. Als je hem aanraakt, wordt de lamp langzaam rood. Als je dierbare dichtbij is, wordt diens kant van het hart blauw en zij kunnen hem ook rood maken door aanraking. Als je beiden bij de lamp in de buurt komt, wordt het gehele hart blauw. En als je ‘hi’ wilt zeggen, kun je de lamp allebei aanraken om het volledig rood te laten kleuren. Zo voel je je toch verbonden op afstand.
“Art Call”
Het is een nieuwe interactieve ervaring, waarin je gesprek wordt omgevormd tot een kunstwerk. Het feit dat face-to-face ontmoetingen en culturele activiteiten niet mogelijk waren/zijn tijdens de pandemie, heeft geïnspireerd om een nieuwe interactieve ervaring te maken om mensen dichter bij elkaar te brengen op een creatieve en speelse manier. Een online platform, wat een nieuwe ontmoetingsplek biedt: een leeg canvas. In plaats van een normaal videogesprek, kunnen mensen elkaar
hier ontmoeten en zo samen een kunstwerk maken, terwijl ze praten. Hoe werkt het? De stem activeert de verf, de muis begeleidt het penseel en het volume van je stem bepaalt de dikte van de streken. Aan het einde van het gesprek is er een prachtig kunstwerk ontstaan, wat geprint kan worden als een herinnering aan dit bijzondere gedeelde moment. Het geeft warmte aan je dag en werkt tegen eenzaamheid! Geef jij antwoord?
The Space we Share
Een betekenisvolle dialoog tussen de mens en zijn omgeving. Alleen thuis zijn, kan eenzaam voelen. Dat is alleen maar merkbaarder geworden in de huidige pandemie, waarin isolatie de norm is geworden. Als je eenzaam bent, zoek je vaak naar contact met anderen. Kan er ook een manier zijn om dit gevoel van verbinding te krijgen in je eigen, persoonlijke omgeving? ‘The space we share’ toont het eerste prototype, wat die vraag probeert te beantwoorden.
Dit interactieve wandmeubel, wat reageert op fysieke beweging, is bedoeld om je bewuster te maken van je fysieke aanwezigheid in de ruimte en de dynamiek van de ruimte, waarin je je bevindt. Laat het simpelweg bewegen in de achtergrond, wetende dat je niet alleen bent. Of zoek actief het fysieke gesprek op door dichterbij te komen.
Closer Together
Door ruimtes te verbinden. Dit is een project, wat bedoeld is voor verzorgingshuizen voor ouderen. Kijk, wanneer ouderen in een verzorgingshuis terechtkomen, komt familie niet vaak (genoeg) op bezoek en voelen ze zich vaak eenzaam. En laten we eerlijk zijn, het is voor niemand goed om eenzaam te zijn. Al vrij snel wist ik, dat ik iets wilde maken waardoor mensen zich minder alleen voelen in deze moeilijke tijd. Een paar dagen later, vertelde mijn vriend me een verhaal. Hij werkt met ouderen. Het verhaal ging over een vrouwelijke collega, die haar kind meenam naar werk.
De mensen in het verzorgingshuis genoten enorm van de aanwezigheid van het kind. Op dat moment wist ik wat ik wilde maken. Ik heb een interactieve visual gemaakt. Je denkt waarschijnlijk, oké.. dus? Nou, deze cirkel reageert op een afstandssensor. Hij verandert van kleur en grootte en geeft zo aan, wanneer er iemand in de buurt is. Het grotere concept is om zo uiteindelijk de beweging van kinderen in een speeltuin te detecteren en die informatie om te zetten naar abstracte, kleurrijke visuals. De visuals zouden uiteindelijk op de muur in een verzorgingshuis geprojecteerd moeten worden om zo te voorkomen, dat ouderen zich eenzaam voelen.
Hier beschrijvingen en korte filmpjes uit voorgaande cursussen: beschrijvingen_videoprojecten_ronde_2
Studio KROM
Cas Slaats werkt bij Studio Krom en geeft workshops m.b.t. prototyping en realisatie. Expertise in creative coding, interactie en art & tech. Joris van Oers werkt bij Studio Krom en geeft workshops m.b.t. technologie en realisatie. Expertise in prototyping, web development, spraakinterfaces. https://krom.studio
Pieter Wels is docent bij Fontys Hogeschool ICT. Creatief denken en concepting.
Chris Geene is docent bij Fontys Hogeschool ICT. Rapid prototyping.