Schouderrevalidatie

Na de operatie
De eerste dagen na de operatie is het belangrijk dat je de arm en elleboog voldoende steun geeft en regelmatig goed hoog houdt. Hierdoor vermindert de zwelling van de arm en het wondgebied snel. Je krijgt direct na de operatie een collar-and-cuff (een draagband) aangemeten. Dit is een ondersteunende draagband (mitella), waarin je je arm kunt dragen. Haal ook regelmatig je arm uit de draagband. Leg je arm met de elleboog gestrekt op een kussen of een opgerolde molton. Het gevoel in je hand wordt in de eerste dagen goed bijgehouden.
Een dag na de operatie wordt een controle foto gemaakt. Daarna doe je onder begeleiding van de fysiotherapeut oefeningen. De fysiotherapeut leert je hoe je je schouder steeds iets meer moet bewegen. De dag na de operatie mag je weer naar huis of elders revalideren. Zo nodig blijf je één of twee dagen extra in het ziekenhuis. Dat hangt af van hoe je wond geneest en hoe het met je oefeningen gaat.

Revalidatie thuis
Het revalidatieproces duurt meestal 3 tot 6 maanden. De pijn kan soms enkele weken tot maanden aanhouden, maar zal dan geleidelijk afnemen.
Je draagt de collar-and-cuff (een draagband) zes weken lang dag en nacht, afhankelijk van het soort schouderprothese, dat je hebt gekregen. Dat is nodig, zodat de pezen in de schouder goed kunnen genezen. De draagband mag af bij het oefenen en bij je persoonlijke verzorging. Bij het wassen en aankleden ondersteun je de elleboog aan de geopereerde kant met je niet geopereerde arm. Slapen doe je de eerste zes weken op je rug, met de bovenarm en elleboog op een kussentje. Na vier tot zes weken mag je de draagband af en toe af doen. Dan kan alleen als je weer voldoende kracht in de spieren rond je schouder hebt.
Je mag de eerste zes weken niet steunen op je geopereerde arm. Je mag met je geopereerde arm ook geen kracht zetten.
Andere activiteiten mag je pas na 6 weken weer voorzichtig doen, zoals autorijden, tillen, fietsen of zwemmen. Dit kan pas weer als je geopereerde schouder voldoende hersteld is en je geen draagband meer nodig hebt. Je moet er rekening mee houden, dat je een schouderprothese niet zwaar kunt belasten.

Revalidatie elders
Je kunt ook in een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum revalideren. De nazorg kan verschillen per ziekenhuis, informeer van te voren hoe dat geregeld is. Als je na de operatie nog niet naar huis kunt, dan ga je naar een verzorgingshuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum, waar plaats is.

Help mee