Schouderoperatie

Afspraak met de orthopedisch chirurg
Schrijf je vragen van tevoren op. Dan vergeet je niets te vragen tijdens het gesprek. Je kunt ook iemand meenemen naar het gesprek. De orthopedisch chirurg bespreekt onder meer met je:
• hoe de operatie gaat.
• welke schouderprothese geschikt is.
• of en wanneer je moet stoppen met bepaalde medicijnen voor de operatie.
• wanneer je weer moet starten met je medicijnen.
• dat het belangrijk is te stoppen met roken. Probeer vanaf 6 weken vóór de operatie te stoppen met roken.
• wat je zelf kunt doen om beter te worden door bijvoorbeeld al voor de operatie te beginnen met oefeningen om je spieren sterker te maken.
• wat je kunt verwachten na de operatie en wat je wel en niet kunt doen.
• welke nazorg je moet regelen. Nazorg is bijvoorbeeld hulp in het huishouden of opname in een revalidatiecentrum als je niet thuis kunt revalideren.

Afspraak met de anesthesist
Schrijf je vragen van tevoren op. Dan vergeet je niets te vragen tijdens het gesprek. Je kunt ook iemand meenemen naar het gesprek. De anesthesist zorgt voor de verdoving en pijnbestrijding tijdens de operatie. De operatie vindt meestal plaats onder volledige narcose. Voor de pijnstilling ná de operatie kan de anesthesist ook een plaatselijke verdoving zetten (plexusblokkade). Hierbij worden de zenuwen verdoofd, die naar de schouder gaan. De werking hiervan is ongeveer twaalf uur. Een zenuwverdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor je weinig of niets van de operatie merkt.
• Je krijgt antibiotica vóór de operatie. Dat verkleint de kans, dat je een infectie krijgt. Bij de narcose of een zenuwverdoving krijg je ook nog verdoving met pijnstilling in de operatiewond. Daardoor heb je minder pijn na de operatie.
• Bij een volledige narcose merk je niets van de operatie. De kans op misselijkheid na de operatie is wel groter bij een volledige narcose dan bij een zenuwverdoving. Na een volledige narcose kun je nog een paar dagen suf, slaperig en somber zijn.
• De zenuwverdoving is een plaatselijke verdoving van de zenuwen, die pijn doorgeven aan de hersenen. Een zenuwverdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor je weinig of niets van de operatie merkt. Na een plaatselijke verdoving ben je sneller fit dan na een volledige narcose.

Tijdens de operatie
De orthopedisch chirurg maakt een snee van 10-15 cm vanaf je schouder richting je bovenarm. Hoe deze snede loopt, hangt af van de prothese die je krijgt. De snee kan wat meer aan de voorkant of juist aan de buitenkant van de bovenarm zitten. De kop en kom van je schouder worden weggehaald en vervangen door een anatomische schouderprothese. Als de prothese stevig genoeg zit, gebruikt de chirurg geen botcement (een soort lijm). Zit de prothese niet stevig genoeg en ben je ouder, dan gebruikt de chirurg wél botcement. Bij het sluiten van de wond is er ook aandacht voor het herstel van de pezen en het kapsel rond de schouder om de stabiliteit van de schouder zo goed mogelijk te krijgen.
Je krijgt ook na de operatie antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen en pijnstillers.

schouderoperatie schouder operatie

Help mee