Samenwerken met jongeren met een chronische aandoening in onderzoek
Veel jongeren leven met een chronische aandoening. De laatste jaren kunnen zij steeds meer meedenken in hun behandeling. Ook worden ze meer betrokken bij onderzoek naar hun aandoening. Daardoor is er meer aandacht voor wat speelt bij deze jongeren. Uit nieuw onderzoek van het Nivel blijkt dat deze betrokkenheid een grote meerwaarde heeft. Zowel voor de jongeren zelf als voor de samenleving.
Belangrijk dat jongeren en onderzoekers met elkaar in gesprek gaan
In gesprekken kunnen jongeren en onderzoekers hun verwachtingen delen. Ook kunnen ze samen bekijken welke doelen behaald moeten worden met onderzoek. Zo kunnen jongeren met een chronische aandoening onderwerpen op de kaart zetten die zij belangrijk vinden. De samenwerking tussen jongeren en onderzoekers kan bovendien de kwaliteit van het onderzoek verbeteren. Ook komt het de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren ten goede.
Manieren om jongeren te betrekken bij onderzoek
Er zijn verschillende manieren om jongeren te betrekken bij onderzoek naar hun chronische aandoening. Zo kunnen ze meedenken over thema’s die belangrijk zijn om te onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld via een adviesraad. Ook kunnen ze actief deelnemen in een onderzoeksproject. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld als proefpersoon deelnemen aan onderzoek.
Wanneer de samenwerking tussen jongeren en onderzoekers succesvol is
Niet alle manieren van betrokkenheid past bij elke jongere. Iedereen heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten en interesses. Het is daarom belangrijk om jongeren te betrekken bij onderwerpen waar zij veel van weten. Of waar zij graag meer over willen leren. Daarnaast moeten onderzoekers luisteren naar de inbreng van jongeren. En hier iets mee doen. Samen kunnen ze de beste samenwerking vormgeven. Alleen dan heeft het betrekken van jongeren bij onderzoek echt meerwaarde. Verder is het belangrijk dat er voldoende tijd en middelen zijn voor de samenwerking.
Waarom jongeren graag betrokken willen zijn bij onderzoek
Leven met een chronische aandoening is niet makkelijk. Zeker niet als je jong bent. Door mee te werken aan onderzoek hopen veel jongeren moeilijkheden op te lossen. Ook hopen ze een betere positie te krijgen in de samenleving. Daarnaast vinden veel jongeren het belangrijk om hun mening te delen. Het onderzoek gaat namelijk over hun leven. Onderzoekers, aan de andere kant, willen graag de kwaliteit van onderzoek verbeteren. Volgens hen is samenwerken met jongeren daarvoor heel belangrijk. Ook willen onderzoekers de jongeren beter leren begrijpen. Door met elkaar in gesprek te gaan worden verschillende opvattingen belicht.
Meer onderzoek naar het betrekken van jongeren in onderzoek nodig
Het is lastig om de samenwerking met jongeren goed te beoordelen. Dit komt bijvoorbeeld door de vele manieren waarop zij betrokken kunnen worden. Onderzoeker Femke van Schelven oppert daarom mogelijkheden om jongerenbetrokkenheid in de toekomst beter te bestuderen. Zo komt er hopelijk meer wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van deze samenwerking. Ook kan dan bekeken worden welke manieren van samenwerking het beste werken.
Lees ook:
- Lees hier het hele onderzoek van Nivel-onderzoeker Femke van Schelven
- Jongeren: Sparkel2Doen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Jongeren betrekken bij je organisatie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland