Samen Beter, op weg naar reumazorg die past bij jou
Reumazorg die is afgestemd op jou als persoon en niet op jou als ‘patiënt’, daar streven we allemaal naar. Maar hoe maak je dit mogelijk in een ziekenhuis? Deze vraag stond de afgelopen 2,5 jaar centraal in het verbeterprogramma van 3 ziekenhuizen van het Santeon samenwerkingsverband (St. Antonius ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente). Op Wereldreumadag, a.s. dinsdag 12 oktober om 12.00 uur overhandigen zij hun rapport aan de NVR en de Patiëntenfederatie Nederland. Benieuwd naar de uitkomsten? Volg de uitreiking dan live via Teams.
Onderzoek naar meer ‘waardegedreven zorg’ bij RA
De afgelopen 2,5 jaar hebben de samenwerkende Santeon ziekenhuizen (St. Antonius ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente) hard gewerkt aan het leveren van ‘waardegedreven zorg’ voor ongeveer 5000 patiënten met reumatoïde artritis (RA).
Wat hield deze ‘waardegedreven zorg’ precies in?
In deze ‘waardegedreven zorg’ was er meer aandacht voor de uitkomsten van zorg die voor mensen met RA belangrijk zijn. Wat doet een behandeling van je RA bijvoorbeeld met de pijn en vermoeidheid die je ervaart? En ben je na een behandeling bijvoorbeeld beter in staat om je werkdagen vol te houden?
Uitkomsten van zorg: meten, presenteren, bespreken, evalueren
De 3 Santeon ziekenhuizen hebben tijdens hun project gewerkt aan een manier om deze belangrijkste uitkomsten te meten bij hun patiënten met RA. Er is gewerkt aan een manier om de scores op deze uitkomsten overzichtelijk te kunnen presenteren in de spreekkamer. Zo kan de reumatoloog/reumaverpleegkundige goed zien welke uitkomsten van zorg goed en minder goed zijn bij iemand met RA. De ziekenhuizen doen dit onder andere met dashboards. Deze geven de patiënt en zorgverlener in één oogopslag inzicht in de actuele situatie, opvallende uitkomsten en historische patronen. Hierdoor zijn de ziekenhuizen in staat om steeds meer gepersonaliseerde zorg te leveren. Ook geeft het patiënten handvatten om mee te beslissen over hun eigen zorgtraject.
Blijkt bijvoorbeeld dat je veel vermoeidheid ervaart met RA? Dan kan je hierover praten in de spreekkamer en samen op zoek gaan naar een oplossing. Ook is in het project gekeken naar een veilige manier om de uitkomsten van zorg tussen de patiënten met RA uit de verschillende ziekenhuizen op groepsniveau te kunnen vergelijken. Welke mensen met RA ervaren bijvoorbeeld minder vermoeidheid of pijn? En wat kunnen we daarvan leren voor de behandeling van RA, vooral ook bij de mensen met RA die bijvoorbeeld wel veel vermoeidheid of pijn ervaren?
Betere reumazorg door meer inzicht in uitkomsten
De gedachte achter het project is als volgt: door beter inzicht te hebben in uitkomsten van zorg zoals die ervaren worden door ieder persoon, kan de zorg beter aangepast worden op de wensen van ieder persoon. Deze inzichten kunnen er ook voor zorgen dat je beter weet welke behandeling de beste uitkomsten oplevert en tegen welke kosten. Zo kom je tot verbetering van de reumazorg.
Dinsdag 12 oktober, 12.00 uur, Uitreiking Rapport
Op dinsdag 12 oktober om 12.00 overhandigen de 3 Santeon ziekenhuizen hun eindrapport over hun onderzoek aan de NVR en de Patiëntenfederatie Nederland. Je kan hier live bij zijn via de volgende link: https://bit.ly/3lVKbu4
Inhoud rapport
Daarna zal het rapport beschikbaar komen op de website van Santeon. Ook zal de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland in de week van 12 oktober aandacht besteden aan de resultaten van het rapport. Houd hiervoor onze website en social media in de gaten.