Samen Beslissen – zorgverlener 

Samen beslissen met je zorgverlener

Meedenken over je behandeling met je zorgverlener? Dat is zinvol en dat blijkt ook uit onderzoek.
Door zelf mee te denken, weet je:
• waarom je voor de ene behandeling kiest en niet voor een andere behandeling.
• wat de mogelijke bijwerkingen (kunnen) zijn bij elke behandeling.
• waarom je met je gekozen behandeling of medicijn wil doorgaan.
Dat proces van meedenken noemen we Samen Beslissen.

Samen Beslissen = alleen mogelijk, als je praat met je zorgverlener over je behandeling
Je praat bij samen beslissen met je zorgverlener. Dat kan je huisarts, de specialist in het ziekenhuis of de reumaverpleegkundige zijn. Voor het behandelen van je reuma zijn er veel behandelopties. Je bespreekt met je zorgverlener wat voor jou een geschikte behandeling is. Samen beslissen gebeurt op basis van je persoonlijke situatie en wat je wilt bereiken met je behandeling. De keuze voor een behandeling beïnvloedt je kwaliteit van leven:
• Hoe ziet je leven met je reuma eruit, wat zijn belangrijke dingen voor je: bijvoorbeeld werken, sporten, pianospelen, kinderen krijgen, voor je kinderen zorgen, tuinieren?
• Wat wil je met je behandeling bereiken: minder vermoeid zijn, geen pijn meer hebben, langer leven, goed kunnen slapen etc.?
Dat maakt samen beslissen door te praten met je zorgverlener bij reuma zo belangrijk.

Hoe beslissen anderen samen met hun zorgverlener?

Kijk hieronder naar 4 filmpjes over dit onderwerp.
In de filmpjes vertellen 4 ervaringsdeskundigen, artsen en een onderzoeker over Samen Beslissen.

Samen beslissen gebeurt nog te weinig

Het blijkt dat het vaak niet altijd even gemakkelijk is voor jou om met je zorgverlener samen te beslissen over een behandeling. Dit bleek ook uit onderzoek van de Patiëntenfederatie in de Stand-van-de-patient. Je krijgt als patiënt soms niet alle opties voor je behandeling voorgelegd, omdat de dokter er naar streeft om je beter te maken. Maar soms kom je in een situatie, dat je kwaliteit van leven voor jou het belangrijkste is. Dan kan er te weinig aandacht voor je persoonlijke situatie zijn.

Project: Hoe verloopt samen beslissen bij reuma tussen zorgverlener en patiënt?

Samen beslissen bij reuma over de meest geschikte behandeling blijkt vaak lastig te zijn. Dat komt omdat er veel behandelopties zijn voor reuma en omdat veel mensen naast reuma ook een andere ziekte (comorbiditeit) erbij hebben. Maar samen beslissen bij reuma is erg belangrijk voor je kwaliteit van leven met betere uitkomsten op je ziekteactiviteit, pijn en gewrichtsschade.

Daarom werkte de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) samen met de 3 afdelingen reumatologie in het Bravis Ziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum en het Maasstad Ziekenhuis om te kijken, hoe we het samen beslissen over een behandeling bij reuma in de spreekkamer tussen zorgverlener en patiënt zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
Lees meer op Samen Beslissen – Reuma.
Lees hier het verslag van de slotbijeenkomst Verslag Samen-Beslissen-bij-Reuma-een-kijkje-in-de-spreekkamer.

Het project leverde een aantal hulpmiddelen op. Je kunt deze met je zorgverlener gebruiken om zo goed mogelijk met elkaar in gesprek te komen over de behandeling van je reuma, die het beste bij jou past.

Beschikbare materialen project

Voor mensen met reuma:
Vanuit ons project:
Gesprekskaarten: Wat vind jij lastig met reuma en hoe bespreek je dat?
Gezamenlijk met andere patiëntenorganisaties:
Kennismodule: Hoe bespreek ik samen beslissen?
Algemeen:
Consultkaart: Wat zijn de opties en de voor- en nadelen?
Keuzehulp: Welke optie past het beste bij mijn wensen?

Voor zorgverleners:
• Vanuit ons project:
Werkboek: Samen Beslissen voor zorgverleners
Praatkaart: ICHOM uitkomsten bij samen beslissen
Routekaart: Zorg organiseren rondom keuzedilemma’s
Zakkaart: Geheugensteuntje voor samen beslissen
Reflectie: Hoe reflecteer je op samen beslissen?

Samen Beslissen – trainingsboek voor zorgverleners

Dit trainingsboekje is in 2020 ontwikkeld in het kader van het project “Implementatie van samen beslissen en PROMS bij ontstekingsreuma”. Het is bedoeld voor zorgverleners die beter willen worden in het toepassen van samen beslissen in de spreekkamer. Dit trainingsboekje kan ook als naslagwerk dienen. Het is op dit moment beschikbaar in het Nederlands, Engels en Maltees.

Het trainingsboekje is ontwikkeld door de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN): Helene Voogdt, Patricia Pennings, Bertha Maat, Theo Foekens en Gerardine Willemsen. Met medewerking van het Maasstad Ziekenhuis: Angelique Weel, Natalja Basoski en Marijke van den Dikkenberg. Bravis Ziekenhuis: Jos Hoes en Inge Schoonen. Erasmus MC: Laura Kranenburg en Annelieke Pasma.

RZN Trainingsboekje Samen Beslissen bij Ontstekingsreuma 2020 NED
RZN Trainingsbooklet SDM and inflammatory arthritis 2023 ENG
RZN Trainingsbook SDM and inflammatory atrthritis 2023 MALTESE

Trainingsboekje afdrukken voor je collega’s? Copyright?

Ben je zorgverlener en wil je dit trainingsboekje graag geprint beschikbaar stellen voor je collega’s? Stuur dan een email naar: [email protected]
In overleg met de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) kan het logo van jouw polikliniek worden toegevoegd aan de template van het trainingsboekje.
© 2020 Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland I Nederland. Alle rechten voorbehouden.

Samen Beslissen bij een knieprothese. Josta Rietveld, ervaringsdeskundige en dr. Tim Boymans, orthopeed bij het Maastricht UMC+ vertellen over samen beslissen bij een knieprothese.

Samen Beslissen bij Comorbiditeiten. Theo Foekens, ervaringsdeskundige en drs. ir. Laura Kranenburg-van Koppen, reumatoloog bij het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis vertellen over samen beslissen bij comorbiditeiten.

Samen beslissen bij Afbouwen biological. Diana Lewinski, ervaringsdeskundige en dr. Jos Hoes, reumatoloog bij het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom vertellen over samen beslissen bij het afbouwen van een medicijn.

Samen beslissen bij reuma. Renate Visser, ervaringsdeskundige en dr. ir. Helene Voogdt-Pruis, projectleider ‘Samen Beslissen bij reuma’ van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland vertellen over samen beslissen bij reuma.

Help mee
Steun mensen met reuma