Samen beslissen – Gesprekskaarten Dagelijks leven

Wat vind jij lastig met reuma en hoe bespreek je dat?

Reuma raakt je. De ziekte heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven, werk en relaties. Het kan voor verschillende klachten, problemen en vragen zorgen.
Hierover praten is niet altijd gemakkelijk. Toch is het goed en belangrijk. Dan weet de arts of verpleegkundige beter waar jij in je leven met reuma tegenaan loopt.

Welke uitdagingen wil jij bespreken?

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) ontwikkelde 4 gesprekskaarten, die je kunnen helpen om te bepalen wat jij in de spreekkamer wil bespreken over Ziekte, Leefstijl, Relaties & Welzijn en Dagelijks functioneren.
RZN ontwikkelde ook 1 gesprekskaart Een goed gesprek met tips, die je kunnen helpen in de voorbereiding van je gesprek, maar ook tijdens en na afloop van je gesprek.

Bespreek je Top 3 

In de folder met gesprekskaarten kun je de belangrijkste uitdagingen aanvinken, bijvoorbeeld met een top 3. Deze top 3 neem je mee naar je reumatoloog of reumaverpleegkundige. Het lijstje vormt de basis voor een goed gesprek om deze uitdagingen samen op te lossen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld samen besluiten om je medicatie aan te passen. Het kan ook zijn dat een doorverwijzing naar een andere zorgverlener nodig is, zoals een fysiotherapeut of bedrijfsarts. Ook kun je sommige dingen zelf aanpassen of veranderen.

Een goed gesprek

Maar hoe doe je dat precies: het voeren van een goed gesprek met je reumatoloog of reumaverpleegkundige?

RZN geeft je graag enkele tips, die je kunnen helpen in de voorbereiding van je gesprek.
Maar ook tijdens en na afloop van je gesprek zijn er punten, waar je op kunt letten om het beste uit je gesprek te halen.

Folder met gesprekskaarten afdrukken voor jouw ziekenhuis of praktijk?

Ben je zorgverlener en zou je deze folder met gesprekskaarten graag geprint beschikbaar stellen in jouw polikliniek of zorgpraktijk voor reuma? Stuur dan een email naar: [email protected]

In overleg met de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) kan het logo van jouw polikliniek worden toegevoegd aan de template van de folder en de gesprekskaarten.

© 2022 Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland I Nederland. Alle rechten voorbehouden.

Over dit project en Copyright

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) ontwikkelde in 2021-2022 de bovengenoemde 5 gesprekskaarten in samenwerking met de patientpartners van RZN en met de reumaverpleegkundigen van het Bravis Ziekenhuis.
In 2022 ontving RZN een EULAR Award vanuit PARE voor deze gesprekskaarten.

© 2022 Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland I Nederland. Alle rechten voorbehouden.

Help mee