RZN organiseert training voor onderzoekers

Als ReumaZorg Nederland proberen wij patiëntdeelname in onderzoek te stimuleren en te ondersteunen. Tegelijkertijd begrijpen wij ook dat een onderzoeker niet altijd weet waar en hoe met patiëntdeelname te beginnen. Speciaal voor onderzoekers die meer willen leren over de praktische aspecten van het werken met onderzoekpartners organiseren wij op dinsdag 25 april een masterclass in het UMC Utrecht.

Patiëntvertegenwoordigers vormen een toegevoegde waarde voor een onderzoeksteam. Daar zijn de meeste onderzoekers het over eens. Toch weten onderzoekers vaak niet precies hoe ze patiëntparticipatie handen en voeten kunnen geven. Kan een ervaringsdeskundige immers een hele patiëntpopulatie vertegenwoordigen? Waar kan een onderzoeker rekening mee houden?

Training ‘Patiëntparticipatie voor onderzoekers’
De training die RZN op 25 april voor onderzoekers organiseert, gaat kort in op de theorie achter patiëntparticipatie in onderzoek. Onderzoekers gaan daarna vooral zelf aan de slag met wat patiëntparticipatie in hun eigen projecten zou kunnen betekenen. Vragen die aan de orde komen zijn: Wat verwacht ik van een ervaringsdeskundige in mijn onderzoeksteam? Wat zijn de uitdagingen die ik in de samenwerking met een patiënt kan tegenkomen? Hoe kan ik een ervaringsdeskundige erkenning en waardering geven? Wat is een redelijk bedrag om te reserveren voor patiëntparticipatie? De masterclass staat garant voor een leerzame en interactieve middag waarin onderzoekers vooral ook veel van elkaar leren.