Reuscelarteriitis – oorzaak

Oorzaak
Bij reuscelarteriitis (RCA) ontstaan er ontstekingen in de grote en middelgrote slagaders in je lichaam. De naam ‘reuscel’ komt van de grote ontstekingscellen, die de ontstekingen veroorzaken. De aorta (hoofdslagader), aftakkingen van de aorta of slagaders richting hoofd, armen of hersenen kunnen ontstoken raken.
Een van de bloedvaten die ontstoken kan zijn, is de arterie temporalis, een kleine slagader bij je slaap. Als de arterie temporalis ontstoken is, heb je arteriitis temporalis, een vorm van reuscelarteriitis.

Vormen
Er zijn 2 vormen van reuscelarteriitis (RCA), die kunnen overlappen met elkaar:
C (craniale)-RCA: de craniale vorm, waarbij in de bloedvaten naar en in je hoofd ontstekingen ontstaan. Een van de bloedvaten die ontstoken kan zijn, is de arterie temporalis, een kleine slagader bij je slaap. Je hebt dan arteriitis temporalis, een vorm van reuscelarteriitis.
GV (grote vaten)-RCA: waarbij in je aorta (grote lichaamsslagader) en de vertakkingen daarvan ontstekingen ontstaan.

Leeftijd
Reuscelarteriitis komt vooral voor als je ouder dan 50 jaar bent. Vrouwen krijgen het twee tot drie keer vaker dan mannen.

Arteriitis temporalis
Een vorm van reuscelarteriitis is arteriitis temporalis. Hierbij ontstaat er een ontsteking, zwelling en verdikking in de kleine slagader aan de slaap, de arterie temporalis. Dit geeft vaak flinke hoofdpijnklachten.

Polymyalgia rheumatica
Polymyalgia rheumatica komt bij 30-40% van de mensen met arteriitis temporalis tegelijkertijd voor. Als de spieren van je schouder- en bekkengordel pijnlijk en stijf zijn, dan is het mogelijk een aanwijzing, dat je ook polymyalgia rheumatica hebt. Het is belangrijk om de klachten van nieuwe hoofdpijn, veranderingen in het zien of kaakpijn meteen te melden bij je dokter. Ongeveer 10-20% van de mensen met polymyalgia rheumatica krijgt last van arteriitis temporalis.

Help mee