Reuscelarteriitis – klachten

Huisarts
Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Reuscelarteriitis
Als je reuscelarteriitis (RCA) hebt, dan heb je last van ontstekingen in de grote of middelgrote slagaders in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld de aorta en de aftakkingen daarvan of andere slagaders richting je hoofd, de hersenen of de armen. Er zijn 2 vormen van reuscelarteriitis (RCA), die kunnen overlappen met elkaar:
C (craniale)-RCA: de craniale vorm, waarbij in de bloedvaten naar en in je hoofd ontstekingen ontstaan. Een van de bloedvaten die ontstoken kan zijn, is de arterie temporalis, een kleine slagader bij je slaap. Je hebt dan arteriitis temporalis, een vorm van reuscelarteriitis.
GV (grote vaten)-RCA: waarbij in je aorta (grote lichaamsslagader) en de vertakkingen daarvan ontstekingen ontstaan.

Klachten
De klachten kunnen soms vrij plotseling ontstaan, maar vaak ontstaat reuscelarteriitis geleidelijk. Het kan weken tot maanden duren, voordat je van je klachten af bent. De klachten bij reuscelarteriitis worden veroorzaakt, omdat een bloedvatontsteking (vasculitis) een vernauwing in het bloedvat veroorzaakt. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding of afsluiting van het bloedvat. Hierdoor is er minder bloedtoevoer naar het lichaamsdeel of orgaan, dat wordt gevoed met bloed via dat bloedvat. Dit kan pijn geven, maar ook zorgen voor afsterven van het weefsel.
Ontstekingen in het bloedvat
Vaak is alleen het bloedvat aan één kant van je hoofd ontstoken, maar je kunt ook een ontsteking in de bloedvaten aan beide kanten van je hoofd krijgen. Ook kunnen er meer bloedvaten ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van je ogen, kauwspieren, armen en benen. De bloedvatontsteking kan een vernauwing of een verwijding van de bloedvaten (aneurysma) veroorzaken.
Een nieuwe ernstige hoofdpijn bij je slaap
Je hebt meestal hoofdpijn aan één kant van je hoofd of soms aan beide kanten van je hoofd.
Een gevoelige en gezwollen hoofdhuid bij de slaap
Het aanraken van je hoofdhuid en het kammen van je haren doet pijn. De slagader bij je slaap kan verdikt en pijnlijk zijn.
(Spier)pijn en stijfheid
De (spier)pijn en stijfheid zit in je achterhoofd, schedeldak en nek.
Pijn in je kaken
Je hebt last van pijnlijke kaken tijdens het kauwen van voedsel.
Nachtelijk zweten of zweten bij lichte inspanning overdag
Minder goed zien, dubbelzien, wazig zien of vlekjes voor de ogen, verlies van je zicht
Je kunt minder goed zien, dubbelzien, wazig zien, vlekjes voor de ogen krijgen of verlies van zicht, zoals kortdurende of blijvende blindheid (geheel of gedeeltelijk). Als je opeens slechter gaat zien en oogklachten krijgt, dan moet je meteen contact opnemen met je huisarts of oogarts. Als het bloedvat naar de oogzenuw verstopt raakt en de bloedtoevoer belemmerd wordt, dan kun je blind worden aan één oog.
Vermoeidheid
• Misselijkheid
• Lusteloosheid
• Gewichtsverlies
• Koorts
TIA of een beroerte
Dit komt maar heel zelden voor.

Arteriitis temporalis
Arteriitis temporalis is een vorm van reuscelarteriitis. Je krijgt een ontsteking, zwelling en verdikking van de kleine slagader aan de slaap, de arterie temporalis. Dit kan aan één kant, maar soms ook aan beide kanten van je hoofd voorkomen. Je kunt verschillende klachten krijgen: hoofdpijn, problemen met zien, oorproblemen, reumatische klachten en een grieperig gevoel.

Polymyalgia rheumatica (PMR)
Bij polymyalgia rheumatica heb je langdurige spierpijn (minstens 4 weken) en pijn en stijfheid in de nek, schouders en/of bekken. Het is belangrijk om klachten als nieuwe hoofdpijn, veranderingen in het zien of kaakpijn te melden aan je dokter. Polymyalgia rheumatica komt bij 30-40% van de mensen met arteriitis temporalis voor.

Help mee