Specialistisch reumacentrum in gesprek over gratis fysiotherapie

Sinds 2012 wordt fysiotherapie voor veel vormen van reuma niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Reumazorg Zuid West Nederland is een specialistisch reumacentrum met 10 reumatologen. Zij zijn verkennende gesprekken gestart met de farmacie, zorgverzekeraars, sponsoren en fysiotherapeuten om te kijken of er financiële middelen kunnen worden gevonden om de behandelingen fysiotherapie kosteloos, of met een minimale eigen bijdrage, op haar hoofdlocaties in Goes en Roosendaal te gaan verzorgen. Vooralsnog zullen de behandelingen alleen worden aangeboden aan patiënten met de ziekte van Bechterew (Axiale spondyloartritis). Later wordt de dienstverlening uitgebreid voor andere reumatische aandoeningen.

In 2012 heeft minister Schippers zes reumatische aandoeningen van de “chronische aandoeningenlijst” geschrapt. Mensen met een van deze zes vormen van reuma zijn nu aangewezen op de aanvullende verzekering om hun behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Voordat de aandoeningen weer terug worden geplaatst op de “chronische lijst” vraagt de minister eerst wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van fysiotherapie bij deze vormen van reuma.

Behandelingen kosteloos
Voor patiënten met een van deze zes reumatische aandoeningen is het niet gewenst om nog jaren te wachten op dit besluit. Reumazorg Zuid West Nederland is als specialistisch reumacentrum een aantal maanden geleden gestart met verkennende gesprekken bij de farmacie, zorgverzekeraars, sponsoren en fysiotherapeuten om te kijken of er financiële middelen kunnen worden gevonden om de behandelingen fysiotherapie kosteloos, of met een minimale eigen bijdrage, op de hoofdlocaties in Goes en Roosendaal te gaan verzorgen. Naar verwachting zullen deze gesprekken binnen afzienbare tijd positief worden afgesloten.

Innovatieprojecten
Reumazorg Zuid West Nederland geeft aan dat ze, nu ze op eigen benen staat, een eigen koers kan varen. Binnen een ziekenhuis is dit minder goed mogelijk, omdat de positieve opbrengsten voor het vakgebied Reumatologie niet rechtstreeks terugvloeien naar innovatieprojecten binnen dit vakgebied.

Reumatologie in beweging
Fysiotherapie is onderdeel van het programma “Reumatologie in beweging” van Reumazorg Zuid West Nederland. RZWN werkt continue aan vernieuwende zorg die de kwaliteit van leven van patiënten in belangrijke mate verbetert. Een belangrijk onderdeel bij de behandeling is beweging.

Lees ook het volledige artikel