Verschillende soorten reuma
Wist je dat… reuma op te delen is in 6 verschillende groepen? We maken onderscheid tussen artrose, ontstekingsreuma, weke delen-reuma, jicht, ziekten aan de botten en septische artritis. Op de website van RZN staat een overzicht van verschillende veel voorkomende vormen van reuma.
Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben ongeveer 1,25 miljoen mensen artrose. Het is een aandoening van het kraakbeen en het bot in je gewrichten. In een gewricht komen twee botten samen. Artrose komt daarom vaak voor in de handen, knieën, schouders, nek en heupen. In deze gewrichten kunnen ontstekingen ontstaan, waarbij het gewricht warm, dik en stijf wordt.
Ontstekingsreuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van reuma waarbij een langdurige of chronische ontsteking van het gewrichtsslijmvlies optreedt. Daardoor zwelt het slijmvlies op en kan vocht niet goed weg, waardoor het gewricht stijf en pijnlijk wordt. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan in spieren, pezen, het bindweefsel, de huid en organen. De meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma is Reumatoïde Artritis (RA). Ongeveer de helft van de mensen met ontstekingsreuma heeft RA.
Mensen met weke delen-reuma hebben pijn rondom de gewrichten in het hele lichaam. Met name de spieren, pezen, slijmbeurzen en aanhechtingsbanden kunnen pijnlijk zijn. Hoeveel mensen er in Nederland weke delen-reuma hebben, is niet bekend. De bekendste vorm is fibromyalgie, waarbij sprake is van pijn en overgevoeligheid voor aanrakingen.
Jicht is een reumatische aandoening, die ontstaat door een te hoog urinezuurspiegel in het lichaam. Doordat de stofwisseling niet goed verloopt, slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten. Dit leidt tot ontstekingen en heftige pijnaanvallen. Zo’ aanval kan eenmalig zijn, maar kan ook blijven terugkomen. Meestal begint jicht in de grote teen of ergens anders in de voet. Vorige maand organiseerde RZN een webinar over jicht. Hier lees je er meer over.
Osteoporose, oftewel botontkalking, is een botziekte die tot de reumatische ziektes behoort. In Nederland Bij osteoporose neemt de botmassa af en verandert de structuur van het bot, waardoor het bot minder sterk wordt. Hierdoor ontstaan makkelijker botbreuken. Osteoporose komt vooral voor bij 50-plussers. In Nederland zijn er ongeveer 400.000 mensen met osteoporose. Eerder dit jaar organiseerde RZN een webinar over osteoporose. Hier lees je er meer over.
Septische artritis is een gewrichtsontsteking die ontstaat door een infectie met een bacterie. Soms kan er ook sprake zijn van een schimmelinfectie. Een ontsteking in een gewricht kan veroorzaakt worden door in klein wondje in de buurt van het gewricht. Maar de ontsteking kan ook gelinkt zijn aan een infectie in een ander lichaamsdeel. Iedereen kan septische artritis krijgen, maar een slechte weerstand vergroot de kans dat je het krijgt.