Reuma en Werk

 

 

Een baan vinden en deze behouden is vaak een behoorlijke uitdaging voor mensen met een chronische aandoening zoals reuma. Werk dat bij u past en waaruit u voldoening haalt, is goed voor uw gezondheid. Het is helaas niet altijd gemakkelijk om geschikt betaald of onbetaald werk te vinden en te houden. Niet ieder beroep is geschikt, want u moet rekening houden met uw reuma.
Toch wilt u graag werk dat bij u past, liefst uw eigen geld verdienen om onafhankelijk te zijn en door werkcontacten uw wereld vergroten. Werken, betaald of als vrijwilliger, kan voldoening, regelmaat en nieuwe sociale contacten geven.

Onbegrip
Mensen met reuma lopen vaak aan tegen onbegrip van collega’s en werkgever. De grilligheid en/of onzichtbaarheid van de reumatische aandoening helpt er dan niet bij. Je bent gisteren zeker te lang uit geweest, want je had de afgelopen dagen toch nergens last van? Pijn? Hier neem een pilletje, doen wij ook. Als je reuma hebt, wil je gewoon je werk doen en niet opvallen. Maar helaas heb je de steun van je collega’s en werkgever daarbij hard nodig .

Solliciteren
Als u wordt uitgenodigd voor een gesprek: moet u uw reumatische aandoening nu wel of niet noemen? Als u open en eerlijk bent in uw brief en de werkgever schrikt of weet niet wat het hebben van reuma inhoudt, dan loopt u kans dat uw sollicitatie direct op de ‘lastig’ of zelfs ‘nee’ stapel terecht komt. Dan krijgt u niet de kans om te laten zien wie u bent en wat u kunt. U kunt het beter bewaren voor het gesprek, als u uitgenodigd wordt.
Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. U kunt er een positieve draai aan geven, bijvoorbeeld dat u door de reumatische aandoening beter uw grenzen hebt leren aangeven en sterker bent geworden. Weeg de voor- en nadelen van het vertellen over uw reuma voor uzelf af.
U bent wél verplicht om aan te geven, dat u aangepaste werktijden nodig heeft of als u weet, dat u bepaalde taken, die bij de functie horen, niet kunt uitvoeren.

Ervaringsdeskundige coaches
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) heeft professionele ervaringsdeskundige coaches, die zelf ook reuma hebben. Zij zijn opgeleid om u meer perspectief te kunnen bieden op het gebied van werk, studie en/of participatie in het sociale leven. Meer informatie vindt u op de pagina Ervaringsdeskundige coach

Kijkt u ook op de pagina RA en Werk en de pagina Fit for Work

Quote: Margret Arts
Ervaringsdeskundig coach Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Zie de Ervaringsdeskundige coach
Er verscheen een interview in de Telegraaf http://www.mijn-lichaam.com/botten-gewrichten/blijven-werken-met-reuma  met Margret Arts over de manier waarop de coaches van ReumaZorg Nederland hun eigen ervaring met reuma inzetten om werknemers met reuma te ondersteunen in accepteren, doseren en communiceren. Van de volwassenen met reuma heeft bijvoorbeeld 43% een betaalde baan. “Er is nog een wereld te winnen in de communicatie met werkgevers.” vertelt coach Margret Arts in haar interview met de Telegraaf. “Soms hebben mensen met reuma wat meer flexibiliteit nodig. Dat kan al in kleine aanpassingen zitten: een andere werkplek, aangepaste werktijden, een ander rooster of zelfs ander werk. Openheid naar collega’s en leidinggevenden over wat u wel en niet kunt, kweekt ook begrip. U wilt niet zeuren over uw reuma, maar als u wilt blijven werken, is erover praten belangrijk!”

Tips
• Probeer altijd positief te blijven en besteed uw aandacht aan de dingen die u wél kunt.
• Praat op uw werk over uw ziekte met uw collega’s en leidinggevende. Als u niets zegt, kunnen zij ook geen rekening met u houden.
• Neem ook op het werk uw lichamelijke klachten serieus. Geef uw grenzen aan en probeer uw energie te verdelen over de dag.
• Plan, in samenwerking met uw collega’s of leidinggevende, uw werkzaamheden zodanig, dat u geen last hebt van ophoping van werk.
• Verdeel uw energie door regelmatig korte rustpauzes te nemen.
• Wissel licht en zwaar werk met elkaar af.
• Als u een tijdje niet kunt werken, houdt dan wel contact met uw collega’s. Uit het oog = uit het hart. Als u lang of geregeld uitvalt, is het soms lastig de band met uw collega’s te herstellen. Ga op een ochtend in de week even langs voor een kop koffie of neem af en toe deel aan een werkoverleg.