Reuma en vakantietips
Als je reuma hebt, is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden op een vakantie. Vooral als je medicijnen gebruikt of hulpmiddelen mee wilt nemen. Dan kom je tijdens de reis niet voor vervelende verrassingen te staan.
Medicijnen
Haal een (internationaal) medicijnpaspoort bij je apotheek. Met een medicijnpaspoort kun je laten zien dat je de medicijnen echt nodig hebt. Neem genoeg medicijnen mee voor de hele vakantieperiode. Bewaar medicijnen altijd zoveel mogelijk op een koele, donkere plek.
Koelen van medicijnen
Sommige medicijnen, zoals biologische medicijnen, moet je gekoeld bewaren:
- Als je gaat vliegen, kan de stewardess ze in de koelkast van het vliegtuig leggen. Bewaar ze niet in het bagageruim van het vliegtuig, daar wordt het erg koud. Je medicijnen kunnen er bevriezen en daardoor werken ze minder goed.
- Reis je met een bus? Er is meestal en koelkast aan boord.
- Ga je met de auto? Leg dan een koeltasje met koelelement onder je stoel. Daar is het ’t koelst. Leg je medicijnen zeker niet in de zon.
- Ga je kamperen en gebruik je zetpillen, crèmes of oogdruppels? In een tent of caravan kan het erg warm worden. Door de warmte kunnen deze medicijnen bederven. Bewaar ze daarom ook in een koelbox of een koel-etui.
Soms kun je medicijnen niet gekoeld bewaren, bijvoorbeeld als je een tocht met je rugzak gaat maken. Overleg dan met je arts of je tijdelijk kunt overstappen op medicijnen die je niet gekoeld hoeft te bewaren.
Vervoer van medicijnen in de handbagage
Als je gaat reizen, houd dan je medicijnen en je medicijnpaspoort altijd bij elkaar in je handbagage. Mocht je gaan vliegen: houd er dan rekening mee dat er vaak streng gecontroleerd wordt op vliegvelden. Daarom is het verstandig om bij het inchecken te melden dat je spuiten en naalden bij je hebt.
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen
In veel landen is het bezit en het gebruik van medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, verboden. Op overtreding van die wet staan strenge straffen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals medicijnen bij ADHD, sterke pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen, kun je dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Daarvoor heb je een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.
Kijk voor meer informatie op https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis
In het buitenland medicijnen gekregen?
Medicijnen die een buitenlandse arts voorschrijft, staan waarschijnlijk niet in je medicijnpaspoort. Geef ze daarom zelf aan bij de douane, als je weer naar huis reist. Geef na thuiskomt aan je eigen arts door welke medicijnen je in het buitenland kreeg. Jouw arts kan beoordelen of het middel geschikt voor je is, of dat je beter iets anders kunt gebruiken.
Vaccinaties
In veel landen komen ziektes voor die we in Nederland niet (meer) kennen. Als je naar zo’n land reist, is het aan te raden om je te laten vaccineren. Welke vaccinaties je precies nodig hebt, hangt af van je persoonlijke omstandigheden, waar je naartoe gaat, en wat voor soort reis je gaat maken. Begin op tijd met het regelen van de vaccinaties. Soms duurt het een paar weken voordat een vaccin voldoende bescherming biedt. Er zijn ook vaccins die je met een tussenpoos van enkele weken krijgt toegediend.
Heb je reisplannen waarvoor je die vaccinatie nodig hebt? Neem dan ruim van tevoren contact op met je reumatoloog of reumaverpleegkundige. Het liefst al voor je een bestemming kiest – dan kun je overleggen wat wel en wat niet mogelijk is.
Vaccinaties met een verzwakt levend virus mogen in een groot aantal gevallen niet in combinatie met reuma-medicijnen. In vaccins tegen gele koorts, polio, BCG (tuberculose), buiktyfus en BMR (bof, mazelen, rode hond) zit levend of verzwakt virus. Dat krijg je ingespoten. Je lichaam maakt dan zelf antistoffen aan tegen die ziektes. Maar: in combinatie met veel reuma-medicijnen mag je niet gevaccineerd worden met dit levende of verzwakte virus. Dit geldt voor alle biologicals, maar bijvoorbeeld ook voor methotrexaat en leflunomide.
Hulpmiddelen
Maak je gebruik van bijvoorbeeld een rolstoel of krukken? Geef dit vooraf aan bij je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Dan kunnen zij er rekening mee houden bij het inchecken. Hulpmiddelen tot 15 kilogram mogen mee in het vliegtuig. In het toestel is maar een beperkt aantal plaatsen voor mensen met hulpmiddelen. Handbewogen rolstoelen kunnen mee in het vliegtuig. Als je minder goed ter been bent of slecht kunt zien, kun je begeleiding krijgen op het vliegveld. Iedere Europese luchthaven is verplicht hulp te bieden aan mensen met een handicap. Bijna alle luchthavens hebben een website met informatie hierover en een informatienummer.
Zon
Sommige medicijnen kunnen als bijwerking ernstige zonnebrand veroorzaken. Ook als je normaal niet snel verbrandt. Die bijwerking komt voor bij sommige antibiotica. Je kunt ook overgevoeliger op zon reageren door sommige medicijnen tegen reuma en huidaandoeningen. Bijvoorbeeld door plaquenil. Ga zo min mogelijk in de zon zitten als je deze medicijnen gebruikt. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan staat hij het hoogst aan de hemel en loop je de meeste kans om te verbranden.
Sommige reumatische aandoeningen kunnen zelf ook zorgen voor een reactie op je huid. Als je SLE of psoriasis hebt bijvoorbeeld, kun je sneller verbranden. Gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 30 of 50), ook bij bewolkt weer. Dan is de schadelijke UV-straling ook aanwezig. Dit geldt voor de zomer- maar ook voor de winterzon en wintersportvakantie.
Omgaan met je klachten
Wees je ervan bewust dat reizen voor iedereen extra energie kost, ook als je geen reuma hebt. Plan een dag na de reisdag een rustdag in. Zo kun je rustig wennen als je nieuwe accommodatie en eventueel het andere weer.
Bestemming en toegankelijkheid
De vakantie begint met het kiezen van een bestemming. Bekijk van te voren wat het weer is op jouw favoriete vakantie bestemming. Mensen met reuma kunnen namelijk meer gewrichtspijn ervaren bij koudere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Ga voor jezelf na hoe dit voor jou is. Let bij het boeken van je vakantie op de toegankelijkheid van de accommodatie. Dit is belangrijk als je moeite hebt met (trap)lopen of als je voor het lopen gebruik maakt van een rollator of rolstoel gebruikt.
Bronnen:
Reuma, vaccinaties en op reis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland en Nieuwsbericht Jong en Reuma
Lees ook:
- Blijf uit de zon dag – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Tips om je autoritten comfortabeler te maken – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Vaccinaties en reuma – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Op vakantie met medicijnen – Filmpje Apotheek St. Maartenskliniek
- Warm weer en medicijnen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland