Reuma en Gezonde Gewoontes
Wat zijn voor jouw gezonde gewoontes? En hoe kan je deze gezonde gewoontes opbouwen en vasthouden? Stichting Special Heroes Nederland helpt mensen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Op maandag 15 november organiseerde zij het interactieve webinar “Healthy Habits met reuma”.
Spreker Wendy Walrabenstein is diëtist, onderzoeker en schrijver. Vanuit haar praktijk biedt ze begeleiding op maat voor een gewenste fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast doet ze onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op mensen met reumatoïde artritis (RA) en artrose. Spreker Willemijn van Gastel is expert op het gebied van leefstijl en vitaliteit. Na jarenlang gewerkt te hebben als adviseur voor gezondheidsbeleid en -onderzoek, werkt ze nu als leefstijlcoach. Ze helpt mensen bij stress- en burnoutklachten hun energie weer terug te vinden. Ook geeft zij preventieve trainingen aan professionals om hun vitaliteit te versterken.
De relatie tussen reuma en voeding
Tijdens het webinar kwam het onderwerp voeding, met name plantaardige voeding, uitgebreid aan bod. Een volwaardig plantaardig en onbewerkt voedingspatroon betekent dat je geen dierlijke producten eet. Je laat daarbij dus niet alleen vlees en vis liggen, maar eet ook geen eieren, kaas of andere zuivelproducten. Het kan lastig zijn om je voedingspatroon om te zetten naar een volledig plantaardige versie. De ‘Schijf for Life’ kan daarbij helpen. Dat is een alternatief op de Schijf van Vijf, vertaald naar een plantaardig dieet. De Schijf for Life bestaat uit Vet, Eiwit, Zetmeel en (voor het grootste deel) uit Groente & Fruit. Een gezond plantaardig voedingspatroon bestaat dus uit een goede balans tussen producten die deze voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is het aan te raden om aanvullend vitamine B12 en vitamine D te slikken, met name in de herfst en winter.
Reuma en beweging
Beweging is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. Het verhoogt je zelfvertrouwen, lenigheid, concentratie, coördinatie en verbetert je geheugen. Door meer te bewegen kan je vaak ook beter slapen, wat zeker ook bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Helaas is het met reuma soms lastig om (genoeg) te bewegen. Om toch in beweging te komen en blijven is het belangrijk om concrete doelen te stellen. Dit zijn doelen die specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden zijn. Als je bijvoorbeeld meer wilt gaan bewegen, werkt het meestal niet om te zeggen: “Ik ga meer wandelen.” Probeer in plaats daarvan vaste momenten voor het wandelen af te spreken met jezelf zoals: “Na het eten ga ik elke maandag en woensdag 20 minuten wandelen.” Dat maakt het project ‘bewegen’ beter te behappen. Op die manier kan je van je goede voornemen een nieuwe gewoonte maken.
Get in Motion
Get in Motion helpt mensen om bewegen en sporten onderdeel te maken van hun dagelijkse leven. Dit initiatief is gebaseerd op een succesvol project uit Canada waarbij mensen online worden begeleid door een ervaringsdeskundige vrijwilliger.