Voor jonge mensen met reuma is het vaak lastig om hun ambitie te vertalen in een haalbare maar ook uitdagende studie of baan. Hoe denk je in kansen in plaats van in beperkingen? ReumaZorg Nederland organiseerde afgelopen zaterdag het event Vuurslag waarin jongeren (16-30 jaar) aan de slag gingen met hun creativiteit en kwaliteiten. Een jongleur met twee hondjes, een koffer met ballen en een tafel vol kracht vormden de ingrediënten voor een geslaagde middag.
‘Ik ben iets ouder dan 30 jaar, dus ik weet eigenlijk niet of ik wel mee mag doen vanmiddag.’ zo luidde de reactie van de eerste bezoekster die zich meldde voor de Vuurslag bijeenkomst. Ze had kort geleden de diagnose reuma gekregen en zou graag wat tools meekrijgen om hier wat werk en loopbaan betreft mee om te gaan. ‘Dan zit je waarschijnlijk in hetzelfde schuitje als veel anderen hier vandaag.’ luidde de reactie. ‘Leeftijd is ook maar een getal.’ En daarmee namen alle ‘jongeren’ plaats aan tafel voor soep en sandwiches. Door de eerlijke en onderling herkenbare verhalen heerste er tijdens de lunch al snel een informele en ontspannen sfeer.
Verse Brandstof voor je Geest
Toen alle deelnemers in een kring bij elkaar zaten vloog de deur van de workshopruimte open. Binnengelopen kwamen twee hondjes gevolgd door een vlotte meneer met een grote koffer. Wat verbaasd keek iedereen achterom. Het was geen standaard begin van een standaard workshop. Dat vormde meteen de aanleiding tot een gesprek over aannames.
Als je op zoek bent naar een oplossing voor een probleem dan word je daarin belemmerd door allerlei aannames. Aannames die je beperken in je creativiteit om tot een oplossing te komen. Workshopleider Robert Hersee van het bureau More Balls than Most demonstreerde dit aan de hand van twee speloefeningen.
Een kwestie van puzzelen
Allereerst kreeg iedereen een wiskundige puzzel om zelf te maken. De vraag was wie de puzzel als eerste opgelost zou hebben. Hieruit bleek dat factoren als niet opnieuw willen beginnen of buiten bestaande kaders willen denken, belemmerende factoren zijn voor je creativiteit om een probleem op te lossen.
Alle ballen verzamelen
Voor de volgende oefening opende Robert een koffer vol verschillende soorten ballen. De opdracht luidde: Hoe krijg je in zo’n kort mogelijke tijd alle ballen van de ene kant van de koffer in de andere kant waarbij alle leden uit de groep meedoen om de ballen via het buurman/buurvrouw principe aan elkaar door te geven? Het leverde op een komische manier nieuwe inzichten op.
Zo heeft iedere groep de extroverte personen die meteen weten hoe je een probleem aanpakt. Liggen creatieve oplossingen echter ook bij introverte collega’s. Heb je bij een brainstorm al snel de neiging om het prille idee van een ander met een ‘ja, maar’ of ‘nee’ weg te wuiven. Heb je al snel de neiging om simpelweg harder i.p.v. handiger te gaan werken om een resultaat sneller te behalen. Maar met name dat je al snel allerlei aannames gebruikt in je zoektocht naar de oplossing.
Het speloefeningen visualiseerde de blokkades die je in hoofd hebt wanneer je op zoek bent naar die ene passende studie of baan en hoe je deze blokkades op een creatieve manier kunt oplossen. Na een korte pauze met wat frisse lucht en een drankje was het tijd voor de tweede workshop.
Ontdek jouw kwaliteiten
Met een chronische aandoening als reuma heb je al snel de neiging om te denken in beperkingen wanneer je op zoek gaat naar een studie of baan. Toch is het juist van belang om je kwaliteiten te kennen in die zoektocht. Je wordt immers aangenomen om wie je bent niet om wie je niet bent. Samen met loopbaancoach Saskia Plompen gingen de deelnemers op zoek naar hun kwaliteiten.
De groep nam plaats aan een tafel waarop tientallen kaartjes lagen. Op deze kaartjes stonden positieve eigenschappen van mensen. Om beurten vertelde iedere deelnemer over een prestatie waar hij/zij trots op was. Daarna gingen de andere deelnemers op zoek naar de positieve persoonlijke eigenschappen die aan die prestatie hadden bijgedragen. De terugkoppeling van de groep gaf iedere deelnemer veel bemoediging; je hebt veel meer in je mars dan je denkt. Eigenschappen die deelnemers ook in hun sollicitatiebrief of -gesprek kunnen benoemen.
Positieve bagage
Moe maar opgeladen door positieve zelfreflectie en met de nodige tips en tricks keerde iedereen weer huiswaarts. Op naar een mooie start van de zaterdagavond.