Reuma: 2 miljoen mensen met klachten

Leven met reuma

In de campagne ‘Leven met …’ van de Groot Randstedelijke Telegraaf vertelt Angelique Weel, reumatoloog in het Maasstadziekenhuis, over de Nederlanders die dagelijks worstelen met reuma. Hebben zij allemaal ontstekingen? Wie is onder behandeling bij een huisarts en wie bij een reumatoloog? Praten zij tijdens hun polibezoek alleen over medicatie of ook over hun leven met reuma?

Botten en Gewrichten
Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals gewrichten, spieren, pezen en botten. Angelique Weel is reumatoloog in het Maasstadziekenhuis, zij vertelt er meer over.

Twee groepen reuma
“Reuma kan grofweg ingedeeld worden in twee groepen; ontstekingsreuma en de niet-ontstekingsvormen zoals artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. Ontstekingsreuma wordt behandeld in het ziekenhuis met medicatie die het afweersysteem positief beïnvloedt en daardoor het ontstekingsproces remt. Ook mogelijke bijwerkingen van deze medicatie kunnen dan goed in de gaten worden houden. Voor patiënten met een andere vorm van reuma wordt hun behandeling afgestemd met de huisarts, fysiotherapeut en/of diëtist. De behandeling bestaat dan vooral uit leren omgaan met de ziekte, hoe besteedt de patiënt zijn/haar energie en oefeningen, want in beweging blijven is belangrijk. Heeft een patiënt veel pijn, dan kan de huisarts pijnstillers voorschrijven. Soms is er een doorverwijzing naar de reumatoloog om er zeker van te zijn dat het toch geen ontstekingsreuma is”

Meer dan medicatie 
Weel stelt dat er bij de reumatoloog weinig tot geen tijd is om patiënt relevante zaken als beweging, arbeidsparticipatie of lifestyle goed te bespreken. “Toch willen we heel graag naar een betere afstemming; de juiste zorg op de juiste plaats. Samen met het ministerie en zorgverenigingen onderzoeken we nu hoe we dat vorm kunnen geven. Denk daarbij aan een vragenlijst voor de patiënt voor thuis monitoring.

Samenwerking huisarts en reumatoloog Reumatoloog Angelique Weel
Maar ook vragenlijsten welke de huisarts kunnen ondersteunen in het wel of niet doorverwijzen naar een reumatoloog. Zo is ook een reumatoloog van ons ziekenhuis nu elke maand een keer in grote gezondheidscentra om patiënten met klachten te onderzoeken. Soms is een doorverwijzing nodig en dat wordt dan ook direct in gang gezet.”

Belang vroege diagnose
Nederland telt twee miljoen mensen met reumatische klachten. “Echter twee tot drie procent van de bevolking heeft ontstekingsreuma. Een vroege diagnose helpt verdere schade aan gewrichten te voorkomen en de kwaliteit van leven verbetert door behandeling. Reuma is niet te voorkomen, soms speelt erfelijkheid een rol. In beweging blijven, gezond eten en niet roken is het beste.”

Bron: Reuma: 2 miljoen mensen met klachten