Resultaten Plants for Joints onderzoek
Voeding speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons leven. Steeds meer mensen hebben een vegetarisch of zelfs veganistisch voedingspatroon. Ook binnen de wetenschap groeit de aandacht voor de invloed die voeding kan hebben op je gezondheid. Wendy Walrabenstein is onderzoeker bij Reade . Zij voerde samen met andere onderzoekers het Plants for Joints onderzoek uit. Ze onderzocht het effect van een bijzonder leefstijlprogramma op de ziekteactiviteit van mensen met Reumatoïde Artritis. Vorige maand werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. In dit nieuwsbericht lees je meer over het onderzoek en de resultaten.
De aanleiding voor het onderzoek
Reumatoïde Artritis (RA) is een chronische ontstekingsziekte. De behandeling bestaat uit therapie met medicijnen en is gericht op het terugdringen van de ziekteactiviteit. Maar in slechts 20% van de gevallen is die behandeling succesvol. Veel mensen met RA hebben nog steeds last van pijn en vermoeidheid. De oorzaak van RA is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de verergering van RA verband kan houden met onderdelen van je leefstijl, zoals roken, weinig lichaamsbeweging en ongezonde voeding. Door die leefstijl aan te passen, zouden mensen met RA mogelijk minder klachten ervaren. De effecten van een plantaardig dieet, meer lichaamsbeweging, minder stress en sociale ondersteuning zijn nog niet eerder allemaal samen in één studie onderzocht. Daarom startte Wendy Walrabenstein samen met haar collega’s het Plants for Joints onderzoek.
Hoe zag het onderzoek eruit?
Aan het onderzoek deden 83 mensen mee. 77 Mensen maakten het programma af. Ruim 90% van de deelnemers was vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 55 jaar. De deelnemers werden willekeurig verdeeld over twee groepen: de experiment groep en de controlegroep. De experimentgroep kreeg 16 weken lang een aangepaste behandeling. Deze deelnemers volgden een leefstijlprogramma met een plantaardig dieet, meer lichaamsbeweging en stressmanagement. De controlegroep kreeg 16 weken de gebruikelijke zorg. Waar mogelijk werd de medicatie drie maanden voorafgaand aan het onderzoek maar ook tijdens het onderzoek stabiel gehouden. De mensen in de experimentgroep kregen informatie en video’s. Ook kregen zij oefeningen voor thuis en een volledig uitgewerkt weekmenu. De controlegroep kreeg geen advies voor hun levensstijl. Alle deelnemers werden gemeten aan de start van het onderzoek, na 8 weken en na 16 weken.
De belangrijkste resultaten van het onderzoek
De experimentgroep scoorde op alle onderdelen van de DAS-score beter dan de controlegroep. Dat wil zeggen dat zij beter scoorden op de ESR (bezinkingssnelheid van erytrocyten), hun zelf-gerapporteerde beoordeling en het aantal gezwollen en gevoelige gewrichten. De experimentgroep viel gemiddeld 3,9 kg meer af en verloor gemiddeld 2,8 kg meer vetmassa dan de controlegroep. Ook hadden de deelnemers uit de experimentgroep een grotere afname van de tailleomvang dan deelnemers uit de controlegroep. De bijwerkingen die het vaakst voorkwamen bij deelnemers in de experiment groep waren: verandering in de stoelgang, een opgeblazen gevoel, krampen en reflux. De oorzaak van deze bijwerkingen zou het aangepaste dieet kunnen zijn. De bijwerkingen kwamen echter ongeveer even veel voor in de controlegroep. Depressieve gevoelens, pijnklachten en vermoeidheid veranderden niet.
Conclusie
Het Plants for Joints leefstijlprogramma verminderde de ziekteactiviteit bij mensen met RA met een lage tot gemiddelde ziekteactiviteit vergeleken met de gebruikelijke zorg. Het volgen van een plantaardig dieet in combinatie met lichaamsbeweging en stressmanagement boven op de gebruikelijke zorg kan een positief effect hebben op de ziekteactiviteit. Wat de afzonderlijke invloed is van ieder van deze veranderingen in je leefstijl, dat zou in een volgend traject verder onderzocht kunnen worden. Het Plants for Joints leefstijlprogramma kan goed gecombineerd worden met de standaard behandeling van RA op basis van medicijnen.