Resultaten EULAR vragenlijst over #ReumaPijnPunten
Ieder jaar op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD). EULAR, de Europese koepel binnen de reumatologie, zette vorig jaar tijdens Wereldreumadag de #ReumaPijnPunten vragenlijst uit. De vragenlijst ging over de pijnpunten in de reumazorg. Hier lees je over de belangrijkste resultaten van de vragenlijst.
Wat is Wereldreumadag?
Wereldreumadag (WRD) is een wereldwijde bewustwordingsdag. Het doel is om de kennis over reuma en de impact daarvan bij mensen te vergroten. In Europa leven namelijk meer dan 120 miljoen mensen met reuma. Reumatische aandoeningen behoren daarmee tot de meest voorkomende en belastende ziekten van deze tijd. EULAR zet zich in voor meer wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en bewustwording over reuma. Wereldreumadag levert daar een belangrijke bijdrage aan.
De WRD-campagne van EULAR
Ondanks de ernst en impact van reuma, is reuma voor veel mensen binnen en buiten Europa behoorlijk onbekend. Ook is er volgens EULAR wereldwijd te weinig aandacht voor reuma in de gezondheidszorg. Om dit aan te pakken, zette EULAR in 2022 een campagne uit met de hashtag #ReumaPijnPunten. Daarmee wilde EULAR meer inzicht krijgen in de pijnpunten binnen de reumatologie. Die pijnpunten zijn bijvoorbeeld het krimpende aantal zorgverleners, de lange wachttijden en het gebrek aan kennis over reuma bij beleidsmakers. Door de pijnpunten beter te begrijpen, wil EULAR ze op nationaal en internationaal niveau beter aan gaan pakken.
Vragenlijst over #ReumaPijnPunten
EULAR vroeg zorgverleners en mensen met reuma naar hun #ReumaPijnPunt(en) via een vragenlijst. In totaal vulden 106 mensen uit 39 verschillende landen de vragenlijst in. Ongeveer de helft van hen was patiënt en zo’n 20% was zorgverlener. Alle deelnemers geven aan dat de reumatoloog betrokken is bij de reumazorg. Daarnaast worden de huisarts, fysiotherapeut, verpleegkundige en andere therapeuten veel genoemd als betrokken zorgverleners. De meest genoemde pijnpunten uit de vragenlijst zijn:
- Toegang tot de reumatoloog (te weinig reumatologen, geen afspraak kunnen maken)
- Toegang tot multidisciplinaire zorg (uitblijven van samenwerkingen tussen de reumatoloog en andere zorgprofessionals)
- Patiëntenzorg (gebrek aan lange termijn zorg, gebrek aan patiënten support)
- Voorlichting voor patiënten
- Toegang tot ondersteunende zorgverleners binnen de reumatologie (te weinig toegang tot bijvoorbeeld verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen)
Hoe kan de reumazorg beter?
De respondenten beantwoordden ook een vraag over hoe de reumazorg op nationaal niveau beter zou kunnen. Het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, betere voorlichting en meer multidisciplinaire zorg werden vaak genoemd. Ook pleiten deelnemers voor meer patiëntgerichte voorlichting over reuma en meer zorgpersoneel. Om zorgverleners te motiveren voor een specialisme binnen de reumatologie is volgens de respondenten niet veel nodig. Ten eerste moet er door voorlichting meer bewustzijn over reuma komen bij medische studenten. Daarnaast moet er meer samenwerking bestaan tussen verschillende specialismen in de reumazorg. Tot slot moet er meer gespecialiseerd onderwijs over reuma komen voor ondersteunende zorgprofessionals binnen de reumatologie, zoals verpleegkundigen en fysiotherapeuten.