Reizen met reuma: voorbereidingen, beperkingen overwinnen en plannen
Op 3 april organiseerde EULAR, de Europese koepel voor de reumatologie, een webinar over reizen met reuma. Agnes Rauter, lid van de Young PARE Working Group, deelde haar ervaringen met het voorbereiden van grote roadtrips. Professor Ori Elkayam en Dokter Victoria Furer gaven informatie over vaccinaties voor volwassenen met reuma.
Reizen met reuma
Het reizen met reuma en de benodigde medicatie brengt verschillende overwegingen met zich mee, waaronder vaccinaties. Een risicobeoordeling vóór je reis is van groot belang, waarbij je factoren zoals je medische geschiedenis, medicijngebruik, geplande activiteiten, bestemming en reistijd goed moet meenemen. Ook is het belangrijk om te kijken hoe stabiel je reuma is.
Vaccinaties en reuma
Aan het begin van het webinar werd het belang van deze risicobeoordeling besproken. Een multidisciplinaire risicobeoordeling (dus door je verschillende zorgverleners) voor mensen met reuma die op reis willen is heel belangrijk. Met reuma ontwikkel je mogelijk vaker, meer ernstige of atypische infecties. Het advies is dan ook om vaccins die gemaakt zijn van levende ziektekiemen (dus een ‘levend’ vaccin) zo veel mogelijk te vermijden. Voorbeelden van een levend vaccin is het vaccin tegen gele koorts en het tyfusvaccin. Ook bij niet-levende vaccins zoals die voor influenza, hepatitis A, meningokokken en het niet-levend tyfusvaccin is het belangrijk om je behandelend arts te raadplegen.
Het verhaal van Agnes
Agnes Rauter, die eerder een actief reiziger was, deelde tijdens het webinar haar reiservaringen na haar reuma-diagnose. Ze benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige planning en voorbereiding voor een reis, met speciale aandacht voor de opslag van je medicijnen. Ondanks de uitdagingen slaagde ze erin om haar passie voor reizen voort te zetten, zelfs naar verre bestemmingen zoals Canada en binnenkort Colombia.
Planning en voorbereiding
Voor mensen met reuma die willen reizen, zijn er belangrijke stappen die je kunt nemen. Denk aan het kiezen van geschikte bestemmingen, het controleren van gezondheids- en reisverzekeringen, en het overleggen met een arts over noodzakelijke vaccinaties en medicatieplannen. Het koelen van medicijnen is een belangrijk aspect, waarbij je rekening moet houden met de weersomstandigheden op je reisbestemming en het reserveren van accommodaties met een koelkast.
Essentiële tips
Essentiële items om in te pakken zijn onder meer een medische verklaring in het Engels, kopieën van recepten van de apotheek, voldoende (extra) medicatie voor de reis en een lijst met noodcontacten.
Ondersteuning bij het voorbereiden van je reis
Het webinar benadrukte het belang van het delen van deze informatie. Op deze manier kunnen mensen met reuma meer ondersteuning vinden bij het plannen van hun reis. Daardoor kun je veiliger en zelfverzekerd op reis gaan. Met een zorgvuldige planning en voorbereiding kun je blijven genieten van reizen en avontuurlijke ervaringen.
Meer lezen:
Medicijn op reis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Reuma en vakantietips – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Vakantie en echt ontspannen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland