Recent onderzoek toont mentale en emotionele impact van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) beïnvloedt niet alleen de lichamelijke gesteldheid. Recent onderzoek van Eli Lilly (RA Matters) toont aan dat RA ook een grote emotionele en mentale impact heeft op mensen met deze ziekte.

Ondanks belangrijke vooruitgang bij de behandeling van RA vormen lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid (48%) en pijn (36%) voor werkende Nederlanders met RA nog altijd de grootste uitdagingen. Ook bij de dagelijkse activiteiten speelt de ziekte een grote rol. Meer dan (54%) van de Nederlanders met RA vindt dat het hen aanzienlijk belemmert bij het bewegen. Bijna een kwart van de Nederlanders met RA zegt dat ze problemen ondervinden met wassen en persoonlijke verzorging. 42% ondervindt ook moeite bij intimiteit en seks.

Stress, isolement en gebrek aan hoop

“RA kan onvoorspelbaar zijn. Bij sommige mensen kan de ziekte RA lang sluimeren om dan ineens onverwacht op te vlammen. Anderen ervaren juist maanden achter elkaar elke dag hele heftige symptomen. Deze onvoorspelbaarheid kan leiden tot een gevoel van stress, isolement, controle verlies over het leven en kan verwachtingen voor de toekomst negatief beinvloeden.”

Mensen met RA dragen een emotionele last met zich mee. Waardoor ze op belangrijke zaken in het leven compromissen moeten sluiten. Meer dan 30% zegt dat RA de relatie met hun partner negatief beïnvloedt. Uit het onderzoek blijkt dat de mate van begrip en empathie in de omgeving ook van invloed kunnen zijn op het gedrag en gevoel van patiënten. 11% ervaart zelfs dat de omgeving weinig of geen begrip heeft voor de mate waarin RA hun leven beinvloedt.

Gebrek aan begrip van collega’s voor de lichamelijke en emotionele belasting van RA werd bovendien genoemd als belangrijke barrière op het werk. 34% meende dat hun werkomgeving niet flexibel genoeg was voor hun omstandigheden. Veel mensen vinden dat RA een rem zet op hun ambities voor de toekomst.

Meer resultaten

Klik hier om te zien wat volgens de deelnemers aan het onderzoek écht van belang is om te kunnen leven met reumatoïde artritis.

RA Matters is een samenwerking van Eli Lilly Nederland en de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.

Klik hier voor de infographic.