Reactieve artritis – oorzaak

Reactieve artritis

Reactieve artritis is een vorm van perifere spondyloartritis. Perifere spondyloartritis valt onder spondyloartritis (SpA), een groep reumatische ziekten met bijvoorbeeld ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en in de gewrichten van je armen of benen. SpA is onderverdeeld in: axiale spondyloartritis, perifere spondyloartritis of een mengvorm van beide.
Bij perifere spondyloartritis heb je vooral last van ontstekingen in je grote gewrichten in armen of benen. Artritis psoriatica, artritis bij darmaandoeningen en reactieve artritis zijn vormen van perifere spondyloartritis.

Oorzaak

Reactieve artritis kan ontstaan bij bacteriële en virale infecties. Bij reactieve artritis raken je gewrichten ontstoken, bijvoorbeeld in enkels, polsen of knieën. Dit is een reactie op een bacteriële of virale infectie ergens anders in je lichaam. Een infectie in bijvoorbeeld je darmen, urinewegen, maag, keel of geslachtsorganen kan soms na één tot drie weken een ontsteking in een gewricht veroorzaken. In het gewricht zitten dan geen bacteriën (of virussen), maar je afweersysteem reageert toch alsof er in dat gewricht een infectie is. Deze afweerreactie veroorzaakt de ontsteking in je gewricht.
• Bij bacteriële infecties zitten de bacteriën in je geslachtsorganen (Chlamydia trachomatis) of in je darmen (Campylobacter, Salmonella, Shigella en Yersinia). Reactieve artritis na een infectie in de urinewegen of darmen komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Een infectie aan de geslachtsorganen bij reactieve artritis komt vooral voor bij mannen tussen de 20 en 50 jaar.
– Urineweg- en genitale infecties
Er is een pusachtige of waterige afscheiding uit je geslachtsorganen, diarree of een genitale infectie. Als je ook huiduitslag, ontstoken ogen en/of ontstoken geslachtsorganen hebt, dan heb je waarschijnlijk reactieve artritis door een urineweg- en/of genitale infectie. De Chlamydia trachomatis-bacterie veroorzaakt een ontsteking aan je geslachtsorganen en is een seksueel overdraagbare infectie (SOA). Reactieve artritis kan ook voorkomen na een infectie met gonorroe, ook een seksueel overdraagbare infectie (SOA). Een bacteriële infectie aan de geslachtsorganen is seksueel overdraagbaar. Laat je partner testen op seksueel overdraagbare aandoeningen als je een infectie aan je geslachtsorganen hebt.
Maag-darminfecties
In je darmen kan een bacteriële infectie veroorzaakt worden door bacteriën, zoals Campylobacter, Salmonella, Shigella en Yersinia, die je bijvoorbeeld binnen kunt krijgen door voedsel niet op een hygiënische manier klaar te maken. Je kunt dan last van diarree hebben. Door de voedselinfectie kun je reactieve artritis krijgen.
Ziekte van Lyme
Reactieve artritis kan heel soms ontstaan door lymeborreliose na een tekenbeet van de bacterie borrelia burgdorferi.
• Bij virale infecties (mazelen, rode hond, hepatitis B en humaan parvovirus) heb je ook kans op reactieve artritis. Bij een virale infectie kan de reactieve artritis vrijwel tegelijk met de infectie zelf optreden. Meestal geneest de artritis bij de virale infectie sneller dan de reactieve artritis na een bacteriële infectie.
Keelontsteking
Een keelontsteking door de groep-A-streptokokken (tonsilitis, roodvonk) kan leiden tot een post-streptokokken-reactieve-artritis (PSRA). Deze keelontsteking kan ook leiden tot acuut reuma.

Verloop ziekte

Reactieve artritis gaat meestal binnen zes maanden weer over. Maar soms houdt je langer klachten en kun je lichte pijn in de gewrichten blijven houden. De ziekte kan terugkomen, als er een nieuwe infectie ergens in je lichaam ontstaat. Soms wordt de gewrichtsontsteking chronisch en blijft terug komen.

Erfelijke factor

Het is onduidelijk, waarom jij na een bacteriële infectie wel reactieve artritis krijgt en een ander niet. Uit onderzoek blijkt, dat 70-80% van de mensen met reactieve artritis een drager van het HLA-B27 gen is. Het lijkt er op, dat je met de erfelijke factor HLA-B27 in je bloed gevoeliger bent om na een infectie reactieve artritis te ontwikkelen. Maar niet iedereen met de factor HLA-B27 krijgt ook reactieve artritis. Omgekeerd zijn niet alle mensen met reactieve artritis drager van de factor HLA B-27.

Help mee