Er zijn nogal wat vragen over het COVID-19 vaccin en de werking daarvan bij mensen die medicijnen gebruiken die de werking van hun afweersysteem beïnvloeden, zoals methotrexaat, anti-TNF-remmers, JAK-remmers en glucocorticoïden. Inmiddels zijn er minimaal twee onderzoeken uitgevoerd om dit te onderzoeken.
Eerste onderzoek
Een eerste kleine studie (26 personen), gepubliceerd in de Annals of Rheumatic Diseases, concludeerde dat mensen met een ontstekingsziekten die gebruik maken van afweer onderdrukkende medicijnen en het COVID-19 vaccin hebben gekregen, in staat waren om voldoende antilichamen aan te maken tegen het coronavirus.
Nieuw onderzoek
Het Amerikaanse platform Creaky Joints beschrijft een onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Washington University in St. Louis en de University of California, San Francisco, met voorlopige gegevens van een grotere patiëntenpopulatie (133 mensen). In dit onderzoek krijgen patiënten met verschillende ontstekingsziekten (zoals reumatoïde artritis en spondyloartritis) die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken (met name anti TNF-remmers en methotrexaat) een COVID-19 vaccin.
De belangrijkste bevinding: “De meeste patiënten kunnen zelfs met medicatie een antilichaamreactie tegen het coronavirus opbouwen.” zegt auteur Alfred Kim, MD. “De respons is misschien niet zo hoog als degenen die geen afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken, maar dit verschil tussen beide groepen is niet beduidend groot. De onderzoekers ontdekten echter wel dat bepaalde medicijnen in verband worden gebracht met een veel lagere respons op het vaccin. Dit betreffen de glucocorticoïden (prednison) en de B-cel remmers (rituximab).”
Toch is het belangrijk om te melden dat:
- Als het COVID-19 vaccin enigszins minder effectief is wanneer je afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt, het nog steeds erg belangrijk is om het vaccin te krijgen. Het kan een levensreddende bescherming bieden en voorkomen dat je (erg) ziek wordt.
- Het zal meer tijd en onderzoek vragen om meer te weten te komen over de hoogte van opgebouwde antistoffen in verhouding tot het al dan niet besmet worden met- of ziek worden van COVID-19.
- Het onderzoek heeft een aantal belangrijke beperkingen, zoals het geringe aantal mensen dat onderzocht is en dat er maar 2 typen COVID-19 vaccins (Pfizer en Moderna) zijn meegenomen in het onderzoek.
- Toekomstige rapporten van dit project zullen kijken naar andere aspecten van de werking van het afweersysteem als reactie op het COVID-19 vaccin, hoe het vaccin werkt in mutaties van het COVID-19 virus en bij mensen met verschillende aandoeningen.
Conclusie
Onderzoek laat, samen met andere voorbereidende studies, vooralsnog zien dat de meeste patiënten met chronische ontstekingsziekten die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken slechts een matig verminderde afweerrespons op het COVID-19 vaccin vertonen in vergelijking met controles op gezonde mensen.
Bron: Creaky Joints: Immunosuppressant medication response to COVID-19 vaccine study