RA en intimiteit
Reumatoïde artritis (RA) kan elk deel van je leven beïnvloeden, ook je seksuele leven. Pijn en stijfheid maar ook vermoeidheid kunnen je zin om te vrijen behoorlijk beperken. Daarnaast kan ook je medicatie invloed hebben op je libido. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van vaginale droogheid of erectieproblemen. Stephanie Watson schreef hierover in haar artikel ‘RA and Intimacy’ voor de Arthritis Foundation.
Emotionele problemen en lichaamsbeeld
Seks heeft een belangrijke emotionele component. Als je angstig of gestrest bent vanwege je reuma, dan heeft dat invloed op je zin in seks. “Toen ik voor het eerst de diagnose RA kreeg, voelde ik me ellendig in mijn eigen lichaam. Ik voelde me schuldig omdat de slechte staat van ons seksleven voor mijn gevoel vooral door mij werd veroorzaakt.” zegt Mariah Leach die blogt over haar leven met RA op ‘From This Point. Forward.’
Reuma kan je lichaamsbeeld beïnvloeden. “Mensen vinden zichzelf misschien niet zo aantrekkelijk nu ze een chronische ziekte hebben”, zegt Kathryn Dao, universitair hoofddocent bij de afdeling reumatologie van het UT Southwestern Medical Center. “Zelfs wanneer je reuma voldoende onder controle is, kan je het gevoel hebben dat je ‘defect’ bent en dit kan een psychologische barrière zijn voor je seksuele relatie.” Leach zegt dat de worsteling met haar lichaamsbeeld soms haar seksleven beïnvloedt. “Prednison kan ervoor zorgen dat je aankomt of een maangezicht hebt”, zegt ze. “Soms heb ik het gevoel dat mijn lichaam de vijand is.”
Je arts om hulp vragen
Een gezond seksleven is belangrijk, niet alleen voor je relatie, maar ook voor jezelf. “Als je denkt dat je medicijnen of je lichamelijke en mentale gezondheid je seksuele leven beïnvloeden, bespreek dit dan met je arts”, zegt Leach. Je arts kan helpen om manieren te vinden om met barrières voor seks (zoals vermoeidheid en stress) om te gaan. Een arts kan je ook doorverwijzen naar een psycholoog, psychiater of seksuoloog voor counseling. De truc is om je arts om hulp te durven vragen. Artsen vragen hun patiënten niet routinematig of hun RA hun seksleven beïnvloedt. Veel patiënten aarzelen om het onderwerp zelf ter sprake te brengen. “Ik denk dat het iets is waar patiënten zich voor schamen om over te praten”, zegt Dr. Dao. “Het is meestal een onderwerp dat hooguit aan het einde van een consult ter sprake komt.” Het hebben van een reumatoloog die je vertrouwt, kan het gesprek gemakkelijker maken. Dr. Dao raadt ook aan om je partner mee te nemen naar een consult met je arts, zodat je eventuele seksuele problemen die je hebt samen kunt bespreken. “Als je partner vragen heeft, kan de dokter ze beantwoorden”, zegt ze.
De romantiek levend houden
Je hoeft de intimiteit met je partner niet kwijt te raken wanneer je RA hebt. Maar het kan zijn dat je een paar aanpassingen moet maken. “Soms kunnen traditionele houdingen voor het vrijen extra pijn veroorzaken”, zegt Leach. Besteed tijd aan het opbouwen van intimiteit bijvoorbeeld door aanraking. Experimenteer vervolgens met houdingen tijdens het vrijen die minder belastend zijn voor je gewrichten. Overweeg ook verschillende methoden van seksuele bevrediging. Je kan ook een half uurtje voordat je gaat vrijen, pijnmedicatie innemen. Dompel jezelf onder in een warm bad of neem een douche om stijve gewrichten los te maken. Samen douchen kan een leuke manier zijn om de intimiteit op te bouwen. Je kan ook eens schuiven in de timing van intiem zijn. ’s Ochtends kan je te stijf zijn om comfortabel te vrijen maar ’s avonds kan vermoeidheid in de weg staan. Iris Zink is reumaverpleegkundige in Lansing, Michigan. Ze stelt voor seks te timen voor wanneer je je op je best voelt, wat misschien ook in de middag kan zijn.
Open communicatie behouden
RA kan ook moeilijk zijn voor je partner. Die maakt zich misschien zorgen tijdens het vrijen en toont daardoor minder initiatief. Alleen begin jij daardoor aan jezelf te twijfelen. “Je partner wil de pijn en vermoeidheid niet erger maken”, zegt Zink. “Maar dat geeft je zelf misschien weer het gevoel minder aantrekkelijk te zijn.” Leach zegt dat de RA de dynamiek in haar relatie heeft veranderd maar zij en haar man ondersteunen elkaar als een team om problemen op te lossen. “We werken heel hard om mijn RA te behandelen als een probleem dat ons allebei aangaat, niet alleen mij.” Ze moedigt stellen aan om hun zorgen uit te spreken om een gezonde relatie te behouden. “Het is heel belangrijk om zo open en eerlijk mogelijk te zijn”, zegt ze. “Als je het probleem als een gedeeld probleem kunt behandelen en er samen aan kunt werken, kan dat de intimiteit juist verbeteren.”
Bron: ‘RA en Intimacy‘