Psychosociale risico’s op het werk bij mensen met reuma
Gezondheid en veiligheid op het werk zijn erg belangrijk. Voor mensen die een aandoening hebben, zoals reuma, is het nog belangrijker een gezonde werkplek te hebben. Daarom heeft de European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) een campagne gelanceerd: ‘Healthy Workplaces Lighten the Load’. Want een gezonde werkplek verlicht de last die mensen met een aandoening op het werk ervaren. De campagne is opgedeeld in verschillende onderwerpen. Op 6 september organiseerde EU-OSHA een webinar over een gezonde werkplek en psychosociale risico’s. Het is namelijk erg belangrijk dat werkgevers niet alleen fysieke risico’s op het werk tegengaan, maar dat ze ook rekening houden met iemands gevoelens.
Psychosociale risico’s
Fysieke problemen op het werk kunnen aandoeningen zoals reuma beïnvloeden. Maar ook psychosociale klachten kunnen leiden tot een aandoening of deze verergeren. Psychosociale klachten hebben te maken met je gevoelens of sociale leven. Voorbeelden van psychosociale risico’s op het werk zijn overmatige werkdruk, onzekerheid, of stress. Deze factoren verhogen het risico op een aandoening. Daarom moeten werkgevers psychosociale risico’s meenemen bij het beoordelen, voorkomen en monitoren van aandoeningen op het werk. Als je bijvoorbeeld werkdruk wegneemt, wordt die psychosociale klacht bestreden.
Wisselwerking tussen psychosociale factoren en reuma
Maar hoe kan het eigenlijk dat psychosociale factoren een aandoening kunnen verergeren? Dat komt door een bepaalde wisselwerking. Een psychosociaal risico is bijvoorbeeld stress. Als je stress ervaart, leidt dat tot hormonale veranderingen, spierspanningen, en een hoger bewustzijn van pijn. Dat kan je fysieke pijnklachten verergeren. Het hebben van verergerde pijnklachten kan nog meer stress opleveren, waardoor je pijnklachten nog erger worden. Zo kan het gebeuren dat zowel je fysieke als psychosociale gezondheid steeds verder verslechteren. Daarom is het erg belangrijk dat je psychosociale risico’s aanpakt. Ook op het werk. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Het is daarom cruciaal dat dit onderwerp hoger op de agenda komt te staan van werkgevers.
Risicoanalyse van je werkplek
Een risicoanalyse op het werk kan werkgevers helpen om werknemers beter te ondersteunen. Uit zo’n analyse blijkt welke verschillende factoren voor jou een risico vormen voor het ontwikkelen of verergeren van een aandoening. Naast fysieke klachten worden daarin bijvoorbeeld ook stress, weinig betrokkenheid of onvoldoende ondersteuning vanuit collega’s meegenomen.
Aan het werk blijven
Doordat psychosociale klachten ervoor kunnen zorgen dat je een aandoening ontwikkelt of verergert, kunnen ze ertoe leiden dat je moet stoppen met werken. Het is heel belangrijk dat je werkgever dat voorkomt. Vroegtijdig ingrijpen is ook essentieel om chronische klachten tegen te gaan. Door psychosociale risico’s op het werk weg te nemen kan iemand aan het werk blijven. Goede ondersteuning van collega’s kan bijvoorbeeld werkdruk en stress wegnemen. En aan het werk blijven is niet alleen van belang vanuit financieel oogpunt, maar ook omdat je je dan nuttig kunt blijven maken en kunt bijdragen aan de maatschappij.
Begrip en ondersteuning
Veel mensen met een aandoening willen vooral begrip en ondersteuning op het werk als zij klachten ervaren. Dat kan veel psychosociale druk wegnemen. Vaak hebben werknemers ook behoefte aan individuele hulp. Daarom is het belangrijk dat je als werknemer en werkgever in gesprek gaat en blijft. Als je iedereen includeert, kan dat zowel fysieke als psychosociale risico’s wegnemen.
Over de campagne ‘Healthy Workplaces Lighten the Load’
De ‘Healthy Workplaces’ campagne van EU-OSHA is een campagne die een gezonde werkplek voor mensen met een aandoening aan het bewegingsapparaat, waaronder reuma, promoot. EU-OSHA is het voorlichtingsbureau van de Europese Unie voor veiligheid en gezondheid op het werk. Volgens EU-OSHA verlicht een gezonde werkplek de last die mensen met een aandoening dagelijks dragen. De campagne is georganiseerd in verschillende prioriteitsgebieden. Zo wordt het bewustzijn over veiligheid en gezondheid op het werk in verschillende domeinen vergroot. Naast psychosociale risico’s zijn andere thema’s bijvoorbeeld werknemersdiversiteit en preventie.
Meer lezen?
- Infotools over de invloed van reuma op jouw gevoelens en sociale leven – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Werken met reuma? Zo pak je het aan! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Reuma en mentale gezondheid – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Reuma en de invloed op je dagelijks leven – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland