Prikbord – ONDERZOEKEN

Doe mee aan onderzoek naar het effect van JAK-remmer filgotinib op het hart

Heb je Reumatoïde Artritis en ga je starten met de JAK-remmer filgotinib? Doe dan mee aan het JAKARTA onderzoek van het Reade en het Amsterdam UMC. Met dit onderzoek kijken de onderzoekers naar het effect van de JAK-remmer filgotinib op het hart. 

Waarom dit onderzoek?

Reumatoïde artritis (RA) is een ontstekingsziekte van de gewrichten. Naast gewrichtsproblemen, komen hart- en vaatziekten vaker voor bij mensen met reumatoïde artritis. We weten dat ontsteking ook bij hart- en vaatziekten belangrijk is. Omdat hartaandoeningen en reumatoïde artritis allebei te maken hebben met ontsteking, denken de onderzoekers dat het remmen van de ontsteking ook goed is voor het hart. In het JAKARTA onderzoek willen ze dit graag aantonen.

Wie kan deelnemen?

Het Reade en het Amsterdam UMC zoekt mensen met reumatoïde artritis:

  • Bij wie een behandeling gestart wordt met de JAK-remmer filgotinib
  • Tussen de 40 en 65 jaar is
  • Geen last heeft van hart- en vaatziekten
  • En bereid is om tweemaal (in een jaar) een MRI en CT-scan te krijgen in het Amsterdam UMC.

Wat houdt deelname in?

Voorafgaand aan de behandeling met filgotinib krijgende deelnemers een CT en een MRI van het hart in het Amsterdam UMC. Na een jaar worden de scans opnieuw gemaakt voor de beoordeling van de hartfunctie en aderverkalking van de hartvaten. Tussentijds gaan de deelnemers naar hun eigen reumatoloog. Ook nemen ze dan bloed af.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt één jaar, waarbij je twee keer een CT-scan en een MRI-scan krijgt.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website: https://reade.nl/wetenschap/onderzoek/jakarta-studie

Vragen of meedoen?

Heb je vragen over het onderzoek of ben je geïnteresseerd om mee te doen, neem dan contact op via:

Heb je ideeën voor een onderzoek dat zich richt op mensen met reuma? En zou je deze willen voorleggen aan een ervaringsdeskundige met reuma? De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) heeft een netwerk van getrainde ervaringsdeskundigen met reuma die meedenken in onderzoek naar reuma. Zij denken mee in alle fases van een onderzoek, dus vanaf de allereerste ideeën voor een projectaanvraag tot aan het verspreiden van het nieuwsbericht over de onderzoeksresultaten. Neem gerust contact op via: [email protected] voor meer informatie.

Help mee