Op vrijdag 25 januari presenteerde werkgroep-voorzitter en orthopeed, dr. Rudolf Poolman de nieuwe Onderzoeksagenda Orthopedie tijdens het Jaarcongres van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De werkgroep bepaalde samen met orthopeden maar ook met andere belanghebbenden zoals patiëntenorganisaties wat de belangrijkste openstaande vragen rondom orthopedie zijn. Ook Reumazorg Nederland leverde vragen aan en met resultaat. De komende jaren probeert de NOV subsidie te krijgen om studies op te starten om deze vragen in te vullen. Met de onderzoeksresultaten kan de orthopedie de zorg verbeteren. Ook voor mensen met reuma zoals artrose.
Met de onderzoeksagenda Orthopedie 2019-2022 benoemt de NOV de meest urgente openstaande vragen binnen de orthopedie. Dit keer zijn het zorgevaluatie- en innovatievragen. “Deze vragen worden zowel door specialisten als patiënten onderkend als belangrijke kennishiaten.” aldus de reactie van de Patiëntenfederatie Nederland. Met de onderzoeksagenda wil de NOV de wetenschappelijke basis van de orthopedie versterken en de patiëntenzorg effectiever, doelmatiger en veiliger maken.
De 10 hoogst geprioriteerde vragen zijn – in willekeurige volgorde – als volgt:
Zorgevaluatie:
- Adolescente idiopathische scoliose (AIS): is standaard radiologische follow-up noodzakelijk? Zo ja, in welke frequentie?
- Gereponeerde distale radiusfracturen: minder secundaire fractuurdislocatie bij behandeling met circulair gips dan met een gipsspalk?
- Luxaties van het proximale interphalangeale gewricht (PIP): leidt functionele nabehandeling tot betere functie en minder klachten dan behandeling met buddy-tape?
- Heupdysplasie (DDH): wel of geen spreidbehandeling van kinderen met milde heupdysplasie Graf type II?
- Patiënten met een totale heupprothese, 5 jaar na de operatie: welke frequentie is nodig voor de klinische en/of radiologische follow-up?
- Postoperatieve heup- en knieprothesepatiënten: welke patiënten hebben wel/geen tromboseprofylaxe nodig?
- Heup- of knieprothesepatiënten: verbetert de terugkeer naar werk met een verwijzing naar de bedrijfsarts?
- Symptomatische platvoet: wat is het effect van een steunzool?
- Laaggradige kraakbeentumoren: is het wel of niet nodig om te opereren? RCT: MRI afwachten versus operatie.
Innovatie:
- Kunnen we met pre-interventie patiëntkarakteristieken beter voorspellen hoe de interventie-uitkomst zal zijn voor bijvoorbeeld:
- patiënten die in aanmerking komen voor behandeling met heup/knieprothese;
- patiënten met (diverse) degeneratieve wervelkolomaandoeningen.
“We gaan de projecten die voortkomen uit de onderzoeksagenda samen oppakken.” vertelt Rudolf Poolman tijdens de presentatie van de agenda. “We moeten onze krachten bundelen, bruggen bouwen en zo gezamenlijk de zorg beter maken.”