Polymyalgia rheumatica – oorzaak

Oorzaak

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een auto-immuunziekte, waarbij je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Je krijgt last van ontstekingsreacties in bijvoorbeeld je slijmbeurzen, peesschedes en je schouder- en heupgewrichten. Polymyalgia rheumatica wordt ook wel spierreuma genoemd. Je hebt last van spierpijn en stijfheid in bijvoorbeeld je nek, je schouders en je bekken. De pijnen aan de bovenarmen en dijen beginnen bij de nabijgelegen schouder- en heupgewrichten. Je kunt een aanhoudende gewrichtsontsteking in je handgewrichten hebben, maar er is geen schade aan je gewrichten door de kortere ziekteduur. De ziekte gaat bij meer dan 70% van de mensen over, maar dat kan wel twee tot drie jaar duren en bij sommige mensen blijft een langdurige behandeling nodig.

Arteriitis temporalis

Ongeveer 10-20% van de mensen met polymyalgia rheumatica heeft ook last van arteriitis temporalis, een vorm van reuscelarteriitis.

Tot slot

Polymyalgia rheumatica (PMR) is geen erfelijke ziekte en komt bijna alleen voor bij mensen boven de 50 jaar. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Polymyalgia betekent letterlijk: ‘meerdere pijnlijke spieren’ en rheumatica wijst naar de ontstekingen in je gewrichten en het bindweefsel.

Help mee