Poli Werk en Gezondheid: voor gezonde en duurzame arbeidsparticipatie
Werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Naast dat het door een inkomen eten op tafel zet, is het ook een bron van sociale contacten. Werk geeft je zingeving en je krijgt hier de kans om je persoonlijk te ontwikkelen. Wanneer je door ziekte niet meer kan werken dan kost dit de maatschappij veel geld. Volgens Annelies Boonen, hoogleraar reumatologie in het Maastricht UMC+, is gezonde en duurzame arbeidsparticipatie daarom ook een zaak waar de medisch specialist zich mee bezig moet houden. Annelies is daarom een nieuw initiatief gestart: ‘De poli werk en gezondheid’. Langdurig zieke mensen kunnen hier terecht met vragen over werk en hun inkomen.
Poli Werk en Gezondheid
Hoe kan je aan het werk blijven met reuma? Deze vraag staat centraal voor Annelies Boonen. Zo zag zij dat sommige van haar patiënten met reuma zijn afgekeurd voor werk. Volgens Annelies is dit niet altijd nodig en is er een manier om werk en reuma te combineren. In haar onderzoek keek zij naar de risico’s voor uitval op werk en naar hoe mensen met reuma aan het werk kunnen blijven. Met de uitkomsten van haar onderzoek probeert ze de ervaring van mensen met reuma die willen werken te verbeteren. Om dit in de praktijk toe te passen is ze begonnen met de poli Werk en Gezondheid. Specialisten kunnen mensen naar de poli Werk en Gezondheid verwijzen om hen te helpen werk bespreekbaar te maken. Zo kan je er terecht met vragen over het aantal uren dat je werkt of over of je takenpakket nog wel passend is voor jou.
Waarom een Poli Werk en Gezondheid?
Is het niet juist de taak van een bedrijfsarts om werknemers te helpen om op een gezonde manier hun werk uit te kunnen voeren? Tegenwoordig is deze vraag moeilijker geworden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld zzp’er of werken als flexkracht. Zij hebben daarom geen toegang tot een bedrijfsarts. Daarnaast kunnen veel van de problemen, vooral in de fase na je diagnose, nog door de gezondheidszorg worden opgelost. Voor deze kleine zaken hoef je niet direct een melding bij de bedrijfsarts te doen.
Annelies heeft specifiek voor een poli gekozen zodat ze een patiëntendossier voor arbeidsgerichte zorg kan aanleggen. Zodra dit dossier bestaat, kan het ook gedeeld worden met andere zorginstellingen wanneer je ergens anders een behandeling krijgt of je van ziekenhuis wisselt. Dit kan over-en onderbehandeling voorkomen en zorgt er ook nog eens voor dat je arbeidstraject bijgehouden kan worden.
Arbeidsgerichte zorg
Er komt in Nederland steeds meer aandacht voor arbeidsgerichte zorg. Zo is er een speciale richtlijn opgesteld: de ‘arbeidsparticipatie voor medische specialisatie richtlijn’. Deze richtlijn moet helpen om werk vanaf het eerste gesprek bij de specialist mee te nemen voor mensen die langdurig ziek zijn. Hoe langer je wacht met het bespreken van het onderwerp werk in de spreekkamer, hoe groter de kans dat andere problemen rondom het ziek zijn zich zullen opstapelen. Zorgverleners hebben niet alleen een verantwoordelijkheid om ziekte te behandelen maar ook om langdurig zieke mensen te helpen om hun leven zo waardevol mogelijk te leiden. Zo kunnen we samen een stap dichter naar arbeidsgerichte zorg zetten.
Bron: Arbeidsgerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specialisten – DOQ: Arts aan het woord
Meer lezen
- Arbeidsgerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specialisten – DOQ: Arts aan het woord
- Module voor het bespreken van werk in de spreekkamer – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoe beïnvloed reuma mijn werk – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Gezonde en duurzame arbeidsparticipatie is óók een zaak voor de medisch specialist – Medisch Contact